Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jagar allsvensk plats – skrev nytt långtidskontrakt

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Marika Bergman Lundin.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Hon kom till klubben inför succésäsongen 2019 och har varit en nyckelspelare sedan dess.

I år har Marika Bergman Lundin var en av Elitettans bästa spelare – och nyligen skrev hon på ett långtidskontrakt med Uppsala.

Här berättar hon om det beslutet, utvecklingen hon haft i klubben och framtidsplanerna.

– Jag tror vi kommer kunna etablera oss i allsvenskan, säger 22-åringen.


Alla matcher i Elitettan sänds på SportExpressen Play! 

Säsongen 2019 blev en stor framgång för Uppsala som tog steget upp i damallsvenskan.

Det var samtidigt Marika Bergman Lundins första säsong i klubben då hon anslöt från Jitex.

Sedan dess har laget åkt ur högsta serien och börjat om – och nu jagar de en allsvensk plats på nytt.

– När vi gick upp 2019 var det tidigare än vi tänkt och vi kanske inte riktigt hunnit med allt arbete som krävs för att hålla sig kvar i allsvenskan. Nu känns det som vi har koll på läget. Går vi upp har vi koll på det och jag tror vi kommer klara oss mycket bättre då, säger mittfältaren.

Inför helgens omgång ligger Uppsala tvåa i serien, sex poäng bakom Umeå och en före BP.

– Många lag vill vara med och tävla i år. Jag tror helt och hållet på oss, allt ligger i våra egna händer. Det är bara ta tag i det och vinna de matcher som är kvar, säger Bergman Lundin som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med Uppsala mitt under pågående säsong.

Skrev på ett långt kontrakt

Det var dessutom ett avtal som sträcker sig över hela tre säsonger.

– Eftersom jag trivs så bra i klubben, laget och staden var det ganska självklart. Vi har haft en bra dialog under alla mina tre år här och det var inte mer än att vi tog ett snack och bestämde oss för att köra på, säger hon.

Nu har jag skrivit på för tre år här och hoppas på en fortsatt bra utveckling, sedan får man se. Ett mål är att jag skulle vilja spela utomlands någon gång under min karriär.

Hur tänker du kring att det blev ett så långt avtal?

– Klart att tre år är lång tid. Samtidigt gör jag min tredje säsong här nu och det känns inte som jag varit här så länge. Sedan blir det också en stabilitet att man vet var man är och behöver inte oroa sig så mycket och så kan jag hjälpa till att bygga något. Sofia From har också skrivit ett långt kontrakt och då har vi en stomme att bygga runt, det kan hjälpa ganska mycket i lagbygget.

Vad ser du framför dig med de här tre åren?

– Jag tror vi kommer kunna etablera oss i allsvenskan. Utveckla vårt spel och fortsätta den banan vi är på nu. Vi vill spela fotboll och lira boll, inte bara spela ett komptakt försvarsspel. Att bli ett etablerat lag i allsvenskan är målet.


Tränaren och sportchefen Jonas Valfridsson om Marika Bergman Lundin

”Marika har gjort en resa sedan hon kom till oss och i dag pulserar hon vårt spel. Hon är en av våra motorer och har haft en jättebra utveckling, jag tycker hon är en av seriens absolut bästa spelare.

När hon kom hade hon en stor talang, men hon var tvungen att få ihop en helhet i hur man vinner fotbollsmatcher. Hon ville spela fin fotboll men jag tycker att vi fått in mer i henne hur man vinner matcher både offensivt och defensivt.

Vi trivs bra tillsammans och jag hoppas vi kan ta steget till damallsvenskan tillsammans och sedan tror jag hon kan ta ännu fler steg och spela på ännu högre nivå.”


Hennes tränare Jonas Valfridsson beskriver hur mittfältaren utvecklats under åren i klubben och blivit en mer komplett spelare.

– När jag kom var jag en teknisk spelare men nu börjar jag kunna fördela spelet på ett annat sätt och fått mer tempo i spelet. Jag har slutat vara en finlirare och börjat producera poäng och kan hjälpa laget framåt på det sättet i stället. Sedan har jag lärt mig att kontrollera mitt humör också, det är bra, säger hon själv och skrattar.

På vilket sätt var det ett problem tidigare?

– Eftersom jag är en ganska stor tävlingsmänniska kan jag bli rätt arg när det inte går som jag vill. Nu börjar jag lära mig att kontrollera det bra och försöker få ut information i stället för att bara bli arg.

På lördag ställs Uppsala mot Norrköping på bortaplan i en match som sänds direkt på SportExpressen Play med sändningsstart 13.50.

Då vill laget slå tillbaka efter förlusten mot Alingsås senast.

– Förra helgen gick inte som vi ville men jag känner ändå att vi har en bra form. Vi vet vad vi kan och ser har vi sett tidigare i år. Det är bara fortsätta på det spåret, jobba ännu hårdare och ta tre poäng, säger Marika Bergman Lundin.