Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill visa att det var rätt beslut”

Vilma Koivisto lämnade Piteå för Umeå.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Hon flyttade till Sverige från Finland som 15-åring för att satsa på fotbollen.

Inför kommande säsong har talangen Vilma Koivisto lämnat allsvenska Piteå för en ny resa med Umeå IK i Elitettan.

Här berättar hon om beslutet och hur det känns att möta Piteå i söndagens träningsmatch.

– Jag vill visa att jag är en bra spelare och att det var rätt beslut att komma hit, säger 18-åringen.


Se mötet mellan Piteå IF och Umeå IK på SportExpressen Play – matchen börjar 15.30!

Redan inför gymnasiet lämnade Vilma Koivisto Finland och flyttade till Piteå för att satsa fullt ut på sin fotbollskarriär.

– Direkt efter högstadiet flyttade jag och sedan dess har jag bott själv i Sverige. Det var inte så lätt i början men nu känns det jättebra. Jag har aldrig varit nära att flytta hem, jag vet att jag vill bo här i Sverige och känner att jag har störst möjlighet att utvecklas här, säger mittfältaren som blev uppflyttad till Piteås A-lag redan 2019 och säsongen innan det spelade U17-VM för Finland som 15-åring.

Hon spelade 18 matcher i damallsvenskan i fjol men valde att lämna Piteå för Umeå IK i Elitettan inför kommande säsong – trots intresse från andra klubbar i högsta serien.

– Jag pratade med olika klubbar men jag tycker det här är ett steg framåt för mig i min karriär. Nu får jag en stor roll och jag tror jag kan utvecklas mycket, säger hon.

Vad var det som gjorde att du ville lämna Piteå?

– Jag ville ha mer speltid och vara en viktig spelare i laget. Det är också viktigt för mig att jag får spela på min rätta position i mitten, i Piteå fick jag inte visa vad jag kan där. Här i Umeå spelar vi en fotboll som jag trivs med, vi vill använda innermittfältarna och spela genom linjerna. Jag är jättenöjd att jag valde att flytta hit.

Hur var förra säsongen för dig?

– Det var inte det lättaste året jag upplevt, men det var väldigt lärorikt och jag har lärt mig jättemycket om mig själv och vad jag vill i framtiden och just nu. Det är viktigt för mig att jag får spela, då är livet utanför planen lättare också. Om man ska ta steg framåt krävs det att man får speltid och det är det jag vill ha nu. 

Möter Piteå direkt

Tiden i Umeå får en speciell start – redan i söndagens träningsmatch ställs Vilma Koivisto mot sin tidigare klubb i en träningsmatch som sänds på SportExpressen Play.

– En speciell match. Lite konstigt, men ändå kul att få spela mot mitt gamla lag. Det blir en tuff match men jag tror vi har stor möjlighet att vinna matchen. Jag vill visa att jag är en bra spelare och att det var rätt beslut av mig att komma hit, säger Umeåtalangen.

När hon sedan blickar fram emot kommande säsong i Elitettan är målet solklart.

– Vi har ett tydligt mål och det är att vinna serien. Vi har bra tempo på träningarna och det känns jättekul att vara här och spela med UIK. Det är många duktiga spelare, många talanger och vissa med stor erfarenhet, säger Vilma Koivisto.


Över 30 försäsongsmatcher sänds på SportExpressen Play – och utvalda matcher även för dig med Premium!