Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

På väg mot damallsvenskan: ”Jag har överraskat mig själv”

Se målen från Hammarbys seger mot Morön senast.

Hon värvades till Hammarby efter endast ett år i Elitettan med BP – och blev lagkapten direkt.

Nu är Alice Carlsson på väg att föra klubben till damallsvenskan.

– Jag har verkligen överraskat mig själv, säger mittbacken inför avgörandet.


Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 


För dig med Premium – se Hammarbys avgörande här!

Efter många säsonger i division 1 hemma i Göteborgsområdet tog Alice Carlsson ett stort steg förra året.

Då flyttade hon till Stockholm, lämnade Jitex Mölndal och skrev på för BP.

– I större delen av mitt liv har jag spelat i division 1. När jag gick till BP var jag osäker på om jag verkligen kommer klara Elitettan och om det var ett för stort steg. Där har jag verkligen överraskat mig själv och visat att jag klarar den här nivån och är nöjd med min säsong i BP, säger 25-åringen i dag.

Hon spelade 26 matcher från start under fjolåret och värvades sedan till hårdsatsande Hammarby.

Där blev hon, trots flera andra rutinerade nyförvärv och erfarna spelare som redan fanns i laget, lagkapten direkt.

– Att komma till en stor klubb som Hammarby, bli kapten och spela alla matcher – jag är jätteglad över min utveckling, säger försvarsspelaren.

Hur ser du på att du blev utsedd till lagkapten direkt?

– Absolut inget jag hade förväntat mig när jag skrev på, verkligen inte. Jag ser det som en jättestor ära att få vara lagkapten för det här fantastiska laget. Sedan har vi många starka röster och vi hjälps åt med att leda laget. Jag har sagt många gånger förut att jag inte är den som skriker högst eller hörs mest, jag visar med min spelstil. Och så vill jag se alla spelare och att alla ska må bra och trivas.

Nio raka segrar

Just nu mår nog många i Hammarby bra med tanke på det fotbollsmässiga. Laget ligger tvåa i Elitettan och har ett hårt grepp om den andra direktplatsen till damallsvenskan.

AIK blev klart för spel i högsta serien förra veckan – Hammarby kan bli det på lördag.

– Just nu är vi starka och det har väl att göra med att vi trott på vår spelidé från dag ett när Pablo (Piñones-Arce, tränare) kom in. Det sätter sig mer och mer och vi känner oss mer bekväma. Vi har blivit mer synkade överlag, säger Hammarbys kapten.

Det hade varit kul att få ha med supportrarna hela vägen, men nu är läget som det är. Jag hoppas de släpper på så det blir 300 på de sista hemmamatcherna. De 50 vi haft nu låter som flera hundra, de är magiska.

Under en stor del av säsongen låg laget trea och jagade uppstickaren Morön. 

Men nio raka segrar har gjort att Hammarby tagit sig ikapp, förbi och nu ligger åtta poäng före trean med tre matcher kvar att spela. Senast besegrade Hammarby just Morön på bortaplan med hela 3-0.

– När vi låg trea ett tag var det inget som påverkade mig i alla fall. Vi har redan från början sagt att vi ska fokusera på vårt och ta en match i taget. Gör vi vad vi vet att vi kan är vi väldigt bra och då kommer det gå vägen. Nu är det klart att vi är medvetna om läget vi har, men vi ska inte förstora upp något, säger Alice Carlsson.

Hon fortsätter:

– Alla vet om hur tabelläget är, jag ska inte ljuga, men vi tar inte ut något i förskott. Vi ska åka till Älvsjö, göra en bra match och ta tre poäng som vi vill göra i alla matcher.

Vad skulle det betyda att få ta Hammarby till damallsvenskan?

– Klart att det hade varit hur stort som helst. De påbörjade den här resan förra året och då fick jag stå vid sidan om och se hur Hammarby växte och växte och man märkte att de har något på gång. Nu andra året satsar vi ännu lite till och det känns jättehäftigt att vara med på den resan.


Kampen om andra direktplatsen

AIK har redan säkrat avancemang och leder serien sex poäng före Hammarby med tre matcher kvar.

Hammarby står på 57 poäng och +43 i målskillnad. Morön som jagar på tredje plats har 49 poäng och +30.

Hammarby möter Älvsjö borta med start 13.30 på lördag.

Morön ställs mot Bollstanäs 12.00 samma dag.

Alla matcher sänds på SportExpressen Play och Hammarbys möte med Älvsjö sänds även här för dig som har Expressen Premium. 

AIK-jubel när laget tog steget upp i damallsvenskan förra helgen.