Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammarby siktar mot Europa: ”Att mörka är fånigt och fegt”

Emma Jansson
Foto: BILDBYRÅN
Johan Lager

2019 missade Hammarby avancemang i sista matchen i Elitettan.

2020 är året som Bajen ska ta sig upp i högsta serien. 

Och det är bara starten på en resa där siktet är inställt på spel i Europa.

– Kul att få vara med på något stort, säger Emma Jansson.


Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Hammarby spelar i Elitettan 2020, en liga vars samtliga matcher sänds på SportExpressen, men det var ytterst nära att laget tog steget upp i Damallsvenskan redan i fjol.

– 45 minuter innan serien var slut var vi med marginal på uppflyttning, när slutsignalen gick hade vi missat. Det var ett ganska kraftigt antiklimax, berättar sportchefen Johan Lager ett antal månader senare.

Där och då påbörjades arbetet med att se till att 2020 ska sluta på ett annat sätt.

Målsättningen är glasklar.

– Målet och visionen är samma som för herrlaget, det vill säga vara ett topplag i allsvenskan och regelbundet komma ut i Europa. Vi ska gå direkt upp till Damallsvenskan nu och försöka göra samma resa som herrarna. Gå upp, etablera oss och sedan sikta högre, slår sportchefen fast.

Fjolårets lagkapten Emma Jansson, 24, gör sin andra sejour i Hammarby. Hon har spelat med klubben i Damallsvenskan och även representerat Eskilstuna och Örebro i högsta serien.

2018 kom hon tillbaka till föreningen och märker stora skillnader i förutsättningarna jämfört med senast.

– Ja, herregud. Vi hade inte de bästa förutsättningarna första vändan jag var här, men nu har vi utvecklat det till att vi verkligen är en professionell klubb. Det känns som vi har något stort på gång och jobbar mot ett mål där vi är ett topplag i allsvenskan om några år, säger hon.

Hur märks det att det är en tydligare satsning nu?

– På alla förutsättningar runt omkring. Vår arena, utrustning, gym, kläder, mat och allt sådant är mycket bättre. Det känns som det är ett tydligare mål nu än när jag var här första gången. 

Hon berättar om en mentalitet som sprider sig i klubben där fokuset på att klättra uppåt är tydligt och något man pratar högt om.

– Att vi vill gå upp i år är ingen hemlighet, det är vårt mål. Alla är så försiktiga med att säga det, men det är verkligen ingen hemlighet för oss. Jag tror vi är ganska stora favoriter från start och det är något vi kommer jobba mot att nå.

För att kunna ta stegen mot att bli ett topplag även i högsta serien finns några punkter som föreningen jobbar hårt med.

Ett steg är att damerna sedan årsskiftet är en del av Hammarbys aktiebolag.

– Rent juridiskt är det en bolagsteknisk grej, sedan ser vi fördelar med att samla elitverksamheten i ett och samma bolag. Nästan all personal som jobbar i Hammarby tillhör aktiebolaget och nu jobbar de även för damerna, det blir en tydligare arbetsbeskrivning. Det ger oss större förutsättningar att skapa ännu bättre förutsättningar. Vi har en större organisation bakom oss, säger sportchefen Johan Lager.

Han fortsätter:

– Vi bygger för att det ska vara en hållbar satsning, vi lägger inte bara pengar på spelartruppen utan mycket resurser går till publikrekrytering, media och saker runt omkring för att bygga en bra produkt.

En konkret detalj som aktiebolaget inneburit för damerna är möjligheten att knyta upp nyckelspelarna i truppen på längre avtal.

– Tidigare har det varit ettårsavtal vilket ger en enorm omsättning. Nu har vi en tydlig idé om hur truppen ska utvecklas de kommande tre åren, säger Johan Lager.

Meriterade spelaren har tagit över som tränare

Inför den här säsongen har föreningen dessutom plockat in tidigare spelaren och tränaren i herrlaget, Pablo Piñones-Arce, som ny huvudtränare samt förlängt med en rad nyckelspelare och värvat in spets i form av bland andra June Pedersen och Hanna Folkesson.

– Egentligen lyckades vi behålla allt vi ville från förra året och har tillfört spets och rutin, säger Lager.

En annan viktig del för klubben är att fortsätta jobba med publikrekrytering. Där är Hammarby unika i Elitettan och hade ett snitt på 1355 åskådare i fjol, vilket hade räckt till en andraplats i Damallsvenskans publikliga.

– Det är inte bara att det är många i publiken utan de sjunger också, det är riktiga supportrar. Det är inget annat damlag i Sverige som har den publiken och går vi upp är jag övertygad om att många spelare i Damallsvenskan vill spela med oss inför den publiken, på vår arena och tillhöra en så stor klubb som Hammarby, säger Johan Lager.

Han får medhåll av lagkaptenen från förra säsongen:

– Sjukt häftigt är det. Nu är man nästan vad vid att det är runt 2000 på läktaren, det är fantastiskt att spela inför sådan publik. Det går typ inte att beskriva hur mycket de betyder för oss, säger Emma Jansson.

Med publiken i ryggen, en tydlig vision och klart bättre förutsättningar än tidigare råder det ingen tvekan om vad Hammarby vill med 2020.

Laget ska upp i Damallsvenskan och resan kan du följa på SportExpressen där samtliga matcher i Elitettan sänds.

– Antagligen har vi störst budget, och vi har ett bra lag. Förutsättningarna är bra med Hammarby IP och uppvärmt konstgräs på vintern. Vi har ingenting att skylla på. Det är alltid svårt att vinna en serie och vi kommer inte springa hem den utan det kommer bli tufft. Men jag tror inte på att hålla på och mörka, det är så fånigt och bara fegt, säger Johan Lager.

Hammarbys Emma Jansson om …

… tv-satsningen på Elitettan kommande säsong:

 ”Jättekul för damfotbollen och framförallt Elitettan, det ökar intresset ännu mer. I Elitettan kan det svänga rätt mycket så jag tror det kan bli roliga matcher att titta på.”

… när Zlatan dök upp på lagets träning: 

”Skithäftigt, det är inte varje dag man får träna med en av de bästa fotbollsspelarna i världen. Det känns som det bara händer en gång i livet. Att han hade intresset att komma och se hur vi tränar och vara med var jättekul och jag tror det är viktigt för Hammarby också. Så högt tempo som vi hade då har vi nog aldrig haft och fotbollsmässigt kom han med lite tips när vi spelade, det var coolt.”

… Pablo Piñones-Arce som tränare: 

”Han har varit jättebra. Vi vill spela rätt likt herrarna och han kommer ju därifrån. Det känns kul med ett nytt spelsystem och det känns som vi har rätt spelare för det. Jag har höga förhoppningar på honom, laget och vårt år.”