Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Haft några luftslott – är inget vi vill bygga”

Se höjdpunkterna när AIK tog steget upp till damallsvenskan.
Anne Mäkinen med nyförvärvet Adelisa Grabus inför årets säsong.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Hon tog över som sportchef i vintras och fick inleda med att lotsa laget genom en pandemi.

Nu har Anne Mäkinens lagbygge kvalificerat sig för högsta serien – och resan kan gå vidare.

– Vi har haft några luftslott genom åren, det är ingenting vi vill bygga, säger AIK:s sportchef.


Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Inför årets säsong återvände Anne Mäkinen till klubben hon representerade som spelare 2008-09.

Den gången var hon lagkapten i ett lag i damallsvenskan – i vintras klev hon in som sportchef med siktet inställt på att ta föreningen tillbaka till damallsvenskan.

Det lyckades på lördagen när AIK säkrade avancemanget i mötet med Bollstanäs.

– Ett exceptionellt år med en pandemi och vad det inneburit för alla, det är inget normalt år. Vi har inte gjort någon djupgående analys ännu men sättet laget presterat och fokuserat på varje match har varit imponerande tycker jag. Att vi fått ihop det så bra och vår ledarstab som jobbat otroligt hårt är jag stolt över, säger Mäkinen.

Inför säsongen plockade hon in nyförvärv som bland andra målvakten Milla-Maj Majasaari som imponerat som sista utpost i ett ramstarkt försvar, offensiva spetsspelaren Jenny Danielsson som levererat mål och assist samt Adelisa Grabus som är hela seriens skyttedrottning.

– Laget som helhet har lyckats, men vi har också hittat de spelarna i olika roller som vi behövde. Alla de spelarna har presterat på en nivå som är jättehög. Sedan är det roligt också att över hälften av spelarna är egenfostrade, den kombinationen känns som ett framgångsrecept, säger Anne Mäkinen.

Hon betonar vikten av den egna akademin, både som en del i årets framgång och för framtiden.

– Det är en sådan styrka för oss att ha en stark akademi när vi kan lyfta upp spelare när det behövs. För oss är det viktigt att fortsätta utveckla den och förstärka arbetet mellan dam och akademin. Där är mycket fokus just nu, säger hon.

Fokus ligger också på den kommande säsongen där bland annat ena chefstränaren Caroline Sjöblom ska ersättas och nya kontrakt ska skrivas med spelare.

– Jag känner att jag har jättebra förutsättningar och stöttning från klubben. Vi går från klarhet till klarhet och det är en självklarhet att vi investerar i alla våra verksamheter, säger Mäkinen.

En handfull spelare, däribland Jenny Danielsson och Linda Hallin, har kontrakt över kommande säsong.

Men i de flesta fall handlar det som att skriva nya avtal.

– Det är något vi försöker ändra på, om man vill jobba långsiktigt kan man inte skriva kontrakt över elva månader, säger sportchefen.

Hur många nyförvärv blir det till nästa säsong tror du?

– Fem-sex stycken kanske, men vi har inte skrivit några avtal ännu. 

På ledarsidan står det klart att Caroline Sjöblom försvinner och hennes kollega Robert Lison Svanström har avtal.

– Vi tittar på hur vi ska lösa organisationen kring laget, säger Anne Mäkinen om tränarjakten.

Toppstrid om fem år

Målsättningen i damallsvenskan blir till en början att etablera sig på den nivån.

– Att stanna kvar är absolut det viktigaste för oss. Det är delmål ett, att säkra kontraktet och bygga vidare långsiktigt. Om fem år ska vi försöka vara någonstans kring topp tre, säger sportchefen.

Hon fortsätter:

– Jag tänker att man måste ha det perspektivet och tålamodet. Att bygga något starkt tar tid om det ska hålla över tid också, det handlar inte bara om en eller två säsonger utan längre fram än så är min erfarenhet. Vi har haft några luftslott genom åren, det är inget vi vill bygga, säger hon.

Anne Mäkinen själv har kontrakt med AIK i ytterligare två år – men är öppen för att stanna längre än så.

– Jag hoppas vara med på den här resan. Jag känner att jag är någon slags visionär eller en sådan som vill något. Jag har varit med så länge och vet var vi var i början på 90-talet fram till i dag, det är jättestor skillnad. De sista åren har saker hänt i ett riktigt högt tempo och det är kul att vara med på den resan, säger hon.

AIK-spelarnas jubel efter avancemanget.