Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hade kämpigt att acceptera rollen”

Lisa Dahlkvist är årets MVP i Elitettan.
Lisa Dahlkvist förde Umeå IK tillbaka till damallsvenskan.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Hon flyttades ned som mittback mot sin vilja och hade stundtals svårt att uppskatta sin nya position.

När säsongen nu är slut kan Lisa Dahlkvist summera den med att laget vann serien, gick upp till damallsvenskan och hon själv utses till både årets försvarare och årets MVP i Elitettan.

– Det var många samtal för att acceptera rollen och ha rätt fokus, säger Umeås lagkapten.


Se alla matcher i Ettan, Elitettan och SSL på SportExpressen Play!

När Umeå IK åkte ur damallsvenskan valde tidigare landslagsspelaren Lisa Dahlkvist att följa med laget ned.

Målsättningen var att ta sig tillbaka till högsta serien direkt.

För att lyckas med det valde nye tränaren Samuel Fagerholm att flytta ned innermittfältaren Dahlkvist som mittback.

– Att acceptera den rollen var lite kämpigt. Just det här med att man inte känner sig så bra i en position och skulle kunna göra det bättre i en annan, den utmaningen har jag haft i år, säger hon.

Lisa Dahlkvist fortsätter:

– Redan innan jag skrev på ett nytt avtal pratade vi om det, hur truppen såg ut och att de ville köra mig som mittback. Då var det lätt för mig att säga ”ja, det går bra” men då visste jag inte vilka utmaningar jag skulle ställas inför. Man är äldre och har vissa tankar hur man ska vara delaktig i spelet. Det har blivit många samtal med både Samuel och André för att hamna i rätt fokus och acceptera rollen.

Umeås tränare Samuel Fagerholm om Lisa Dahlkvist

”Hon har alltid ett fokus framåt och på utveckling vilket gör att hon driver på människor runtomkring henne. Hon skapar resultat med sin mentalitet.”

Föll på plats under hösten

Ju längre säsongen gick desto mer hemma kände sig Dahlkvist som mittback i Umeås lagbygge.

Och under hösten föll det mesta på plats.

I förra veckan fick hon pris som årets försvarare i Elitettan och nu har hon även blivit vald till hela seriens mest värdefulla spelare, MVP.

Så klart roligt men individuella priser är inget jag strävar efter. Det kommer med att laget presterar så det är ett pris man delar med sina kolleger.

– När jag kände att jag gjorde framsteg under sommaren och höstsäsongen har jag känt att jag kunnat ta bättre beslut som mittback. Jag har kunnat styra laget på ett bättre sätt bakifrån, varit mer bekväm i min roll och vetat hur jag vill spela. Då har det varit väldigt roligt att kunna utvecklas så mycket fortfarande och se att det finns grejer att slipa på. Hela höstsäsongen har känts bra och jag har känt att jag är viktig och tar bra beslut för laget, säger mittbacken som dessutom klev fram och levererade ett par viktiga mål när Umeå tog sig tillbaka till högsta serien.


LÄS MER: Framtiden oklar för Lisa Dahlkvist – fått experterbjudanden 


Årets MVP i Elitettan

Lisa Dahlkvist, Umeå


Övriga nominerade:

Mimmi Asperot, Kalmar

Rebecca Cameras, Alingsås

Mathilda Johansson Prakt, BP