Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flyttade till USA för college – då slutade tränarna: ”Snopet”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Elitettan.
Beata Olsson är tillbaka i Uppsala.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Hon lämnade Uppsala för collegespel i USA – men är nu tillbaka på ett gästspel.

Inför mötet med Borgeby på lördag berättar Beata Olsson om tiden i USA där tränarna lämnade laget direkt och hennes framtid nu är oviss.

– Vi får se vad som händer i höst, det kan bli så att jag byter skola, säger 20-åringen.


SportExpressen Play sänder alla matcher i Elitettan!

Med fyra mål på sex matcher har Beata Olsson varit en av Uppsalas nyckelspelare under inledningen av Elitettan sedan hon anslöt från collegespel veckan innan premiären.

Inte så konstigt med tanke på att anfallaren gjorde tolv mål när laget gick upp i högsta serien 2019 och sedan imponerade både spelmässigt och med fem gjorda mål under fjolåret i damallsvenskan.

När laget ändå åkte ur valde hon att flytta till USA för spel på college – trots intresse från större klubbar i Sverige.

– Lite svårt var det att ta beslutet men jag har varit väldigt inställd på college och tycker att utbildning är väldigt viktigt. Till slut blev det ändå ett självklart val, säger Olsson som riktat in sig på att läsa miljövetenskap.

Hur har det varit?

– Jättebra, och kul med ett miljöombyte. Att bo i Florida är en ny upplevelse och fotbollsmässigt känner jag att jag utvecklat min teknik med väldigt mycket individuell träning. Det är jag väldigt nöjd med. Sedan är det lite annat spel där. I Sverige bygger fler lag på att hålla i bollen och spela sitt eget spel, där är det väldigt stor vinnarmentalitet och om man vet att man kommer vinna en match på att slå fler längre bollar gör man det.

Kan byta skola

Skollaget anfallaren representerar heter Florida Gators och en stor anledning till att hon valde just den skolan var lagets tränare.

Tränare som lämnade laget kort efter Olssons ankomst.

– Mina coacher slutade efter tjugo dagar eller något sådant, jag tror det blev väldigt hastigt för dem med tanke på corona. Det var så klart snopet för jag hade gärna velat att de skulle stanna kvar. Jag valde skolan mycket på grund av dem, det var bland annat en brittisk coach som var där som assisterande. Nu får vi se hur det blir framöver, säger hon.

Är planen fortfarande att åka tillbaka till USA?

– Ja, jag vill tillbaka. Men det kan bli så att jag byter skola. Jag ska försöka ta ett beslut i början av juni och jag känner att jag kan utvecklas mycket där. Jag tror det finns en stor potential som man ibland ser förbi i Sverige.

Beata Olssons framtidsplaner innebär att hon lär lämna Uppsala efter vårsäsongen.

– Planen just nu är att jag är med hela våren, sedan får vi se hur det blir. Men det har varit jätteroligt att komma tillbaka hit nu, det känns lite som att komma hem. Som lag har vi varit mycket upp och ner och så känner jag själv också. Jag hade önskat att jag producerat ännu fler mål men känner att jag kommit in bra i laget, säger hon.

Studierna i USA försöker hon beta av på 3,5 år.

– Egentligen är utbildningen fyra år men jag försöker korta ner den och därför läser jag på distans nu under sommaren, säger Olsson som rankades som en av de största talangerna i Elitettan inför säsongen. 

Vilken målsättning har du med fotbollskarriären på längre sikt?

– Mina ambitioner har alltid varit att bli så bra jag kan bli och på vägen göra det på bästa sätt. Just nu är college ett steg på vägen till det precis som spel med Uppsala är ett steg. Jag vill verkligen bli så bra jag kan bli och har stora drömmar.

Nästa utmaning i Elitettan är mötet med Borgeby på lördagen, sändningen från den matchen drar i gång 14.50 på SportExpressen Play. Det blir en chans för topplaget Uppsala att slå tillbaka efter storförlusten (0-4) mot Umeå i seriefinalen senast.

– Att tänka tillbaka på den matchen är jobbigt. Umeå är ett väldigt bra lag men vi gav det ingen chans. Nu blir det en rolig match och jag tror alla har med sig lite revanschlusta från senast, säger Beata Olsson.


SportExpressen Play sänder alla matcher i Elitettan!


Helgens matcher i Elitettan

Lördag: Mallbacken Sunne-Umeå, Sundsvall-Älvsjö, Bollstanäs-Alingsås, Uppsala-Borgeby, Norrköping-Morön.

Söndag: Kalmar-BP.

Alla matcher sänds på SportExpressen Play!