Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Får lära mig mer om mina rötter”

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Elitettan.
Dessislava Dupuy har gjort fem mål för Växjö så långt den här säsongen.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Som tvååring adopterades Dessi Dupuy från Bulgarien och växte sedan upp i USA.

Nu är Växjös ytter med i det bulgariska landslaget samtidigt som hon jagar uppflyttning till damallsvenskan.

– Nu när jag spelar i Europa är det lättare och förhoppningsvis kan jag hitta tid till att försöka se olika platser och upptäcka landet jag kommer ifrån, säger 29-åringen.


Se alla matcher från Elitettan på SportExpressen Play! 

Efter spel i Serie A kom Dessi Dupuy till KIF Örebro inför säsongen 2021.

Där blev det sex matcher från start och nio inhopp (ett mål) innan Dupuy skrev på för Växjö.

Där är hon redan uppe i fem fullträffar på fyra matcher från start och sju inhopp.

– Än så länge har det gått ganska bra och jag har fått en hel del minuter. Andra halvan av säsongen ska jag försöka vara ännu jämnare men jag ska inte klaga. Det är skönt att ha gjort några mål, säger 29-åringen på telefon från Bulgarien där hon befinner sig på landslagsuppdrag.

Dessi Dupuy är uppvuxen i USA dit hon blev adopterad från just Bulgarien. Sedan en tid tillbaka representerar hon nu sitt födelseland i landslagssammanhang.

Debuten kom under fjolåret.

– Då var det kvalmatcher mot Tyskland och det har varit en intressant upplevelse än så länge. Vi har mycket att jobba på och ska försöka bli ännu stabilare som lag, säger hon.

Hur är din relation med Bulgarien?

– Jag har faktiskt inte spenderat så mycket tid i landet, bara varit här några gånger och spelat men inte haft tid att upptäcka eller se olika delar. Nu när jag spelar i Europa är det lättare och förhoppningsvis kan jag hitta tid till att försöka se olika platser och upptäcka landet jag kommer ifrån.

Blev adopterad som tvååring

Någon kontakt med släktingar från landet har Dupuy inte.

– Jag blev adopterad när jag var två och har ingen information om det. Jag har spenderat hela mitt liv i USA men det är intressant att lära sig mer om mina rötter, och det är en ära att spela för landslaget. Det är svårt att förklara hur det känns för det är platsen jag kommer ifrån men jag har ingen superdjup kontakt med den, säger hon.

På torsdagskvällen ställs Bulgarien mot Israel i VM-kvalet. Hemmalaget ligger sist i gruppen med noll inspelade poäng, Israel näst sist med en seger.

– Vi behöver jobba på både försvarsspelet för att släppa in mindre mål och att skapa fler chanser framåt, det ska bli intressant att möta ett lag som är lite närmare vår nivå nu, säger Dupuy.

Efter kvalmatchen reser hon till Sverige för att ladda om inför återstarten av Elitettan.

Där ligger Växjö trea efter tolv spelade omgångar.

– Det är väldigt tight i toppen och jag tror våra chanser är stora. Jag kom till Växjö för att jag gillade att de var så fokuserade på att försöka ta sig tillbaka till damallsvenskan. Förhoppningsvis kommer vi med ny energi efter uppehållet så vi kan sluta i toppen av ligan, säger Dessi Dupuy.


Sista matchen på vårsäsongen i Elitettan är mötet mellan IFK Norrköping och Uppsala. Sändningen från den matchen börjar 18.50 på måndag!