Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fansens gåva till spelarna – skänkte över 200 000 i bonus

Hammarbyspelarna fick ta emot checken av Isabel Holmberg Domarchi (vänster) och Isabella Sandström (höger) inför matchen mot Morön.Foto: HENRIC WAUGE / SPA
Hammarbys spelare firar med fansen efter avancemanget.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Hammarby spelar i damallsvenskan 2021.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hammarby har säkrat en plats i damallsvenskan 2021.

Nu får spelarna en stor bonus för avancemanget – från klubbens egna supportrar.

Över 200 000 kronor har samlats in från fansen.

– Det visar på styrkan i supporterskapet och i Hammarby, säger initiativtagaren Simon Sandström.

 

Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Tankarna på att starta en insamling till spelarna i Hammarbys damlag föddes redan 2019.

Då var Simon Sandström på plats och såg laget spela tillsammans med sin dotter Isabella.

– Hon frågade varför det var så lite folk och varför ingen sjöng, hon jämförde med herrarna som vi gått och tittat mycket på. Jag blev lite stum och fick en klump i magen, säger Simon, som började gå på alla damlagets matcher och försökte locka med sig kompisar.

– Om det ska bli mer jämlikt börjar det någonstans med att supportrarna faktiskt går på matcherna, att fler tittar när damerna spelar. Det fanns redan en grund med eldsjälar i en grupp som heter ”Bajens tjejtjusare”, jag försökte dra med mig lite polare och skapa stämning, och så blev den här bonusen en del, säger han och betonar hur lagets publikstöd växte och växte under 2019.

Fler och fler började gå på damernas matcher och hade det gått några matcher till hade vi blivit största publiklag i Sverige. Jag tror Hammarby har potentialen att bli störst i Sverige i och med den här publikbasen.

Simon Sandström bestämde sig också för att starta en insamling som skulle ge spelartruppen en bonus vid avancemang till högsta serien. 

– Jag kände att vi supportrar kunde göra något för att damerna skulle få en bonus när de gick upp och startade ”Supporterbonusen” som jag kallade det. Det rullade på, och till slut landade det på 224 674 kronor, så det blir ju nästan 10 000 var till spelarna, säger han.

Lämnade över check till spelarna 

Nästan tusen supportrar och sju sponsorer till Hammarby har valt att gå in med pengar i kampanjen.

2019 misslyckades laget med att ta steget upp i damallsvenskan när de förlorade mot Uppsala i sista omgången inför storpublik, men i år säkrades avancemanget med flera omgångar kvar att spela.

Därför lämnade Simons dotter Isabella och hennes kompis Isabel över en check med summan 224 674 kronor till spelarna inför den senaste matchen i Elitettan när Hammarby mötte Morön på hemmaplan.

– Hon tycker det är jätteroligt att det blev så här, och det blev symboliskt att hon lämnade över checken. Det var ju vi som satt där på läktaren i fjol och det var ju själva grunden till att jag gjorde insamlingen. Jag vill ju att tjejerna ska få ha drömmar att spela inför fullsatta läktare och vara heltidsproffs, och jag tror att det går, säger Simon Sandström.

Han planerar redan att göra något liknande kommande säsong när Hammarby spelar i högsta serien.

– Jag är ju säker på att Hammarby kommer bli en gigant inom svensk fotboll på damsidan väldigt snart, framför allt i och med att man har den här supporterbasen. Förutsättningarna för män och kvinnor inom elitfotbollen är inte likvärdiga och det som jag tror krävs är att att supportrarna visar engagemang och sluter upp. Och det här tycker jag visar att styrkan i supporterskapet och Hammarby är väldigt starkt.

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Elitettan.