Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ett misslyckande om vi inte går upp”

Lisa Dahlkvist är lagkapten i Umeå IK.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Lisa Dahlkivist i Discoverys studio.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Elitettan drar i gång igen på lördag. 

Tvära kast för Umeå IK:s Lisa Dahlkvist som varit studioexpert för Discovery under OS.  

– Jag har åkt lite fram och tillbaka till Stockholm under OS, men har tränat på bra här, säger hon.

Vi har sett henne som studioexpert i Discovery plus sändningar under OS där hon har levererat vassa analyser tillsammans med programledaren Jonas Karlsson och expertkollegan Emelie Ölander. 

Dahlkvist – som gjort 134 landskamper – sköt Sverige till OS-silver i Rio de Janeiro 2016, men har inte spelat i landslaget sedan 2018. 

I helgen drar Elitettan, som sänds på SportExpressen Play, i gång igen efter uppehållet och Dahlkvists Umeå möter Borgeby på hemmaplan. Under OS har hon pendlat mellan hemmet i Sävar, utanför Umeå, och Stockholm för att jobba med Discoverys sändningar. 

– Det har varit lite större uppdrag nu som varit väldigt lärorikt och kul och jag har haft väldigt bra människor som jag haft i studion som hjälper till. 

– Sedan vill man ju alltid göra bra ifrån sig och har press på sig själv, att leverera bra till de som tittar. Kull att följa landslaget på så nära håll. 

Trots sin tv-roll har hon kunnat träna som vanligt med sitt Umeå IK.

– Jag har åkt lite fram och tillbaka till Stockholm under OS, men har tränat på bra här och så, säger hon. Det har gått bra, det har fungerat bra med flygtiderna, det har varit var tredje dag jag varit i Stockholm, jag har bara missat två träningar från vårt ordinarie schema. 

Säker på avancemang  

Umeå IK – som ramlade ur damallsvenskan förra säsongen – leder Elitettan efter vårsäsongen, tre poäng före IFK Kalmar.

– Vi pratar om andra saker än om det lag vi möter, vi har mycket fokus på oss själva och fokus inför nästa år och damallsvenskan. Det blir lite högre press än att bara vinna matchen, men det är bra för att prestera bra på en högre nivå. 

För Umeå IK är målet klart, man ska tillbaka till damallsvenskan. 

– Det är det som vi jobbar mot, vi pratar mycket om nästa år redan nu, hur vi ska spela där och hur vi kan träna på det redan nu. 

Du har en stark tro på att ni ska upp? 

– Absolut det har jag, det är tre lag som går upp, det vore jättedåligt för vår trupp om vi inte går upp, vi har spelarna, tränarna och föreningen för det. Det är ett misslyckande om vi inte går upp. 


Alla matcher i Elitettan sänds på SportExpressen Play