Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Estibaliz Montes de Oca Muñoz om året i Italien och landskamperna med Chile

Estibaliz Montes de Oca Muñoz spelar i Sundsvall.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Men hon har också testat på spel i chilenska landslaget.
Foto: AMANDA PEROBELLI / BILDBYRÅN

Proffs i Italien och landskamper för Chile.

Estibaliz Montes de Oca Muñoz har ett cv som få andra i elitettan kan mäkta med.

– Att få möta Colombia i Cali var en mäktig upplevelse, säger Sundsvalls spelfördelare. 


Expressen sänder alla matcher från elitettan – streama här  

Hon är fostrad i AIK och gjort flera säsonger i Brommapojkarna. 

Men Estibaliz Montes de Oca Muñoz har också en sejour i italienska Cesena på klubblags-cv:t. 

En sjukdom tvingade dock mittfältaren hem till Sverige igen.

– Det var magiskt i Italien och jag trivdes jättebra med både fotbollen och livet där. Jag vill gärna spela där igen, men anledningen till att jag behövde åka hem var att jag fick en tarmsjukdom. Under en ledighet var jag hemma i Sverige och tvingades åka till akuten. Jag var sjuk i en och en halv månad och än i dag finns perioder som är sämre eftersom sjukdomen är kronisk, säger 24-åringen och fortsätter:

– Jag äter medicin för sjukdomen, det kommer jag göra livet ut. Men i övrigt lever jag ett hyfsat normalt liv. 

Håller inte med: ”Svårt att se oss där” 

Sedan två säsonger tillbaka huserar den spelskicklige innermittfältaren i Sundsvall, hemmahörandes i elitettan.

Inför premiären konstaterade C Mores fotbollsexpert Marcelo Fernandez, som för övrigt haft Muñoz som spelare i Brommapojkarna, att Sundsvall lär bli ett av seriens bottenlag i år. Det håller inte 24-åringen med om.

– Jag har svårt att se oss i botten. Visst, på pappret har vi kanske ett svagare lag än förra året men vi har också utvecklats som lag. Joel (Cedergren, ny tränare för i år) tillför mycket. Det känns som att han får ut det bästa av oss.

Spelade kval till Copa America: ”Hade aldrig varit i Chile” 

Just Fernandez och Muñoz är landsmän då båda har rötterna från Chile. Som ung talang fick Muñoz chansen att representera Chiles U17-landslag som kvalspelade till Copa America – Sydamerikas motsvarighet till EM.

– Det blev fyra matcher där. Jag minns att jag gjorde en assist och att vi mötte Panama, Colombia, Argentina och något ytterligare lag, men att jag hade svårt att komma in i det. Det var så mycket nytt. Jag hade aldrig varit i Chile innan samlingen och sedan spelade vi alla matcherna i Venezuela. Det var en omställning med klimatet och så. 

Hur fick Chiles fotbollsförbund nys om dig?

– Jag vet faktiskt inte, men de kontaktade min pappa. Jag vet att de kollar runt, det finns ju några chilenska spelare här i Sverige. Så ah, de hade uppenbarligen koll. 

Kallades till A-landslaget i Cali: ”Häftigt” 

Mittfältaren, som är född och uppvuxen i Stockholm, fick sedan kallelse till chilenska A-landslaget för två år sedan. Hon flög då till colombianska Cali för en träningsmatch mot Colombia.

– Att få möta Colombia i Cali var en mäktig upplevelse. Ja, det var verkligen häftigt, säger Muñoz som därefter inte haft någon kontakt med chilenska landslaget.

I stället är det fullt fokus på Sundsvall som efter premiärförlusten mot Lidköping bortavann mot Rössö Uddevalla med 2-1.

– Det var jävligt viktigt, skönt att få med oss tre poäng därifrån. Vi vill få med oss poäng i alla matcher, likaså nu till helgen, avslutar Muñoz. 

Sundsvalls bortamatch mot Umeå under söndagen streamas på Expressen