Redan efter tre minuter i seriefinalen mot Uppsala tar hemmalaget ledningen. Rosa Herreros tryckte in ledningsmålet, framspelad av Henna-Riika Honkanen.
I 24:e minuten var det ombytta roller när Honkanen förvaltade Herreros framspelning – och efter 90 minuter var ställningen 4-0.
Umeå IK körde över toppkonkurrenten Uppsala i seriefinalen för ett par veckor sedan.
Sedan dess har ytterligare två matcher spelats, målskillnad är förkrossande 20-3 och laget är fortsatt obesegrat i Elitettan inför mötet med tabelltrean Morön på onsdagskvällen.
Vid seger där går Umeå IK FF upp i serieledning före just Uppsala som har en match mer spelad.
Den forna stormakten inom svensk fotboll stormar mot en återkomst i högsta serien.
– Från januari till nu har vi verkligen utvecklats, det har hänt extremt mycket. Jag tror verkligen vi har en sjuk utvecklingspotential om vi fortsätter i den här andan, säger Emma Åberg Zingmark när SportExpressen träffar henne efter att avslutat träningspass på Umeå Energi Arena.
Hon var med redan 2008 när laget vann SM-guld och spelade final i Champions League.
Nu är verkligheten en annan. 2020 åkte UIK ur damallsvenskan efter att bara varit uppe och vänt.
Innan det avancemanget hade laget varit i Elitettan i tre raka säsonger.
Vad var det egentligen som hände med dominanten inom svensk fotboll?

***
Britta Åkerlund, 67, blev klubbchef för Umeå samma år som laget vann sitt senaste SM-guld, 2008.
– När jag kom in började det gå utför, det var precis i skarven efter storhetstiden. Ekonomin hade expanderat för varje år men var väldigt hårt ansträngd, man hade nog levt på marginalen lite för länge. Och det som sedan hände var att när jag jobbat två veckor gick en amerikansk investmentbank i konkurs – och det blev startskottet till panik på finansmarknaden och en världsekonomi som störtdök, säger hon i dag.
– Då tappade vi greppet. Vi vann SM-guldet 2008 och blev tvåa 2009, men inför den säsongen hade vi inte råd att ha kvar Marta och den amerikanska proffsligan startare. Vi hade ingen chans att konkurrera och året efter följde flera efter. Sedan drog Hanna Ljungberg delar av korsbandet och avslutade karriären. Då var vi inte det lag vi varit.
Sedan dess har UIK inte heller varit vad föreningen en gång var och man har tvingats till ett antal omstarter.
Britta Åkerlund själv lämnade föreningen 2010 innan hon 2019 återvände för att vara med på en ny resa.
– 2019 var det en positiv anda med människor som var villiga att jobba kraftfullt och med många bra tankar. Då var det kul att komma in i den miljön och vi har utvecklat det ytterligare. Nu finns personerna, krafterna och kompetensen, säger hon.
Vi ska först ta oss till damallsvenskan, sedan vara i toppen.
Den ekonomiska omsättningen i dag är runt hälften av vad den var under storhetstiden och serietillhörigheten en annan.
Ambitionerna däremot, de är fortsatt stora.
– Att göra samma resa som då tror jag inte är realistiskt, det blir så otroligt stora pengar. Men jag tänker så här, vi gräver där vi står. Vi ska först ta oss till damallsvenskan, sedan vara i toppen. Det är stegen vi vill ta, säger Britta Åkerlund.
Heltidsanställda tränare
För att ta de där stegen har föreningen satsat hårt på ledarsidan. Inför den här säsongen plockades Samuel Fagerholm in som heltidsanställd tränare och sportchef från Åland United.
– Redan tidigare hade jag sneglat mot Umeå och känt att det vore ett intressant steg. En klubb med en häftig historia, en storklubb förr men som slumrat till lite. Kan man vara med och få lite ny fart på det hade det varit superhäftigt, säger Fagerholm som även har en heltidsanställd assisterande tränare, André Ghanbari, vid sin sida.
Så långt har de fått en flygande start på det nya jobbet. Laget är obesegrat och stormar mot högsta serien.
Helt enligt planen.
Umeå IK har gjort en fantastisk resa som aldrig går att kopiera eller göra om, för den är gjord.
– Nu tycker jag att man börjar vara i slag för att förväntningarna ska kunna infrias, det är jobbigare om man har höga förväntningar men inte förutsättningar. Umeå IK har gjort en fantastisk resa som aldrig går att kopiera eller göra om, för den är redan gjord. Men man kan göra något spännande och nytt. Förväntningarna finns att längre fram vara ett topplag i Sverige, säger Umeåtränaren när han tar emot på föreningens kansli.
För att ta de stegen nämner Samuel Fagerholm några nyckelfaktorer.
Ekonomi, scoutingarbete, ledarrekrytering och spelarutbildning bland annat.
Och kanske framför allt – en satsning på unga spelare.
– Att ta etablerade landslagsspelare från Sverige kommer vi inte kunna göra, men vi kanske kan hitta de som blir landslagsspelare. Vi har 16-17-åringar som spelar i dag och vi måste våga satsa på dem, säger han.

***
En av de unga spelarna som fått, och tagit, chansen i år är Lisa Björk.
16-åringen gjorde stor succé direkt med ett inhopp och hattrick i premiären mot Bollstanäs och sedan avgjorde hon mötet med BP omgången efter.
– Jättekul så klart, det är svårt att komma in i en helt ny miljö och göra det bra från början. Det var kul att det lossnade direkt, säger hon om sin egen framgång när hon pustar ut efter ett fotbollspass i sommarvärmen.
Vad vet du om föreningens historia och storhetstid?
– En del koll har jag, och jag vet att det har spelat otroligt bra spelare här och de var ett otroligt bra lag. Det är coolt att kunna spela i ett sådant lag som har så mycket meriter. Det är inget jag springer runt och tänker på under träningarna, men absolut är det något man har i åtanke.
Anfallaren drömmer nu om att själv få vara med på en historisk Umeå IK-resa.
– Så klart hoppas jag att vi tar oss upp till damallsvenskan, jag tycker det är där vi ska vara. Vi ska försöka ta oss upp dit och klara oss bra i den serien, säger hon.

”Det finns en tyngd i klubbmärket”
En annan Lisa, den meriterade landslagsspelaren vid namn Lisa Dahlkvist, kom också fram som ung talang i Umeå IK en gång i tiden när hon värvades till klubben som 18-åring 2006.
Förra säsongen återvände hon till en klubb där mycket hade hänt på de tio år som gått sedan hon lämnade. Återkomsten slutade med en degradering från högsta serien.
– Men att komma tillbaka var roligt, och att se vad som hänt i klubben under de tio år sedan jag var där senast. Mycket var annorlunda och det enda som egentligen var likt var arenan, tröjorna och omklädningsrummet. Vi hade ett ungt lag och spelade en rolig fotboll som jag trivdes med att vara delaktig i, har hon tidigare sagt om återkomsten.
Nu lägger hon ut texten ytterligare:
– Att jämföra nu och då är jättesvårt. Förut var det landslagsspelare på nästan varje position och där är vi inte i dag, här är det kanske mer framtidens spelare. Och man har ju inte vunnit något med den här nya generationen som är UIK. Det finns ingen vinnarkultur man kan plocka fram. Däremot är man stolt över föreningen, det finns en tyngd i klubbmärket. Det är kvar, säger den tidigare landslagsspelaren.

Känns som man vill ta sig långt, etablera sig och slåss om medaljer.
34-åringen lyfter fram skillnader i förutsättningar som att spelarna i dagens lag jobbar eller pluggar vid sidan av fotbollen men hon tror ändå att föreningen är på rätt väg.
– Med visionerna vi har och de samtal jag haft med klubben känns det som man vill ta sig långt, etablera sig och slåss om medaljer. Man kan tycka att det är långt borta nu när vi spelar i Elitettan men jag känner att personerna som är i föreningen tror på det och vill det här. Mycket ska falla på plats, men det är det man ser framför sig och drömmer om, säger hon.
Kan du se dig själv vara med på den resan?
– Ja, skulle jag spontant säga nu. Jag har stort hjärta för klubben och vill att den ska framåt. Jag ställer krav, ifrågasätter och är nog väldigt jobbig att att ha i en förening. Men jag vill putta det framåt hela tiden och kommer ha svårt att lämna klubben om de vill ha mig kvar.
***
Samuel Fagerholm visar upp ett A4-ark med ledord från den legendariske baskettränaren John Wooden som han inspireras mycket av, och vänder sig sedan mot whiteboardtavlan på väggen bakom honom.
Där står en rad ”nyckelpunkter” uppskrivna, utvecklingsområden som kan bli avgörande för att Umeå IK tar sig tillbaka till högsta nivå igen.
Fagerholm själv har skrivit på ett långt avtal, 3+2 år, och har därmed tid på sig att ta Umeå till högsta serien och sedan, förhoppningsvis, etablera laget i toppen av svensk fotboll igen.
Jag skulle vilja att det spelas Champions League-fotboll här igen.
Han berättar om vikten av att locka publiken till arenan, målsättningen att kunna träna mer på dagtid, inspirationen från Jürgen Klopp, om den attackerande och högt pressande fotboll de vill spela och hur hårt de jobbar med gruppdynamiken i laget på olika sätt.
Delar i en helhet som ska bidra till att resan tillbaka mot toppen lyckas.
– Det är svårt att säga en sak som blir avgörande för oss, vi behöver hitta olika saker som kan ge oss en ”edge”. Det kan till exempel vara att rekrytera talangfulla spelare, men även annat. Det handlar om publik, organisation, miljö runt laget och kvalitet på det vi gör. Och en jäkla tro, säger Samuel Fagerholm.
Vad tror du då, vad är möjligt att åstadkomma här i Umeå?
– Jag skulle vilja att det spelas Champions League-fotboll här igen, det hoppas jag vi får till. Och jag tror att det är möjligt.
LÄS MER: Spelarna som stuckit ut – de har varit bäst i Elitettan
Sändningen från mötet mellan Morön och Umeå börjar 18.50 på onsdag!
Övriga matcher i Elitettan
SportExpressen Play sänder alla matcher i Elitettan!