”Det kunde ha gått väldigt illa”

Årets tränare i Elitettan.
Andreas Tilly Gustavsson och Zackarias Svensson.
Foto: VIKTOR LJUNGSTRÖM / BILDBYRÅN

Dagarna efter förra säsongens slut drabbades Lidköpingstränaren Andreas Tilly Gustavsson av en stroke.

Ett år senare har han och laget en succésäsong bakom sig.

Nu utses 47-åringen till årets tränare i Elitettan.

– Att stå här efter förra året känns helt fantastiskt, säger han.


Se alla matcher i Ettan, Elitettan och SSL på SportExpressen Play!

Fjolårssäsongen i Elitettan var tuff för Lidköping. Laget var pressat och slogs i botten för att förnya kontraktet.

Bara dagar efter att kontraktet var säkrat drabbades sedan huvudtränaren Andreas Tilly Gustavsson av en stroke.

– Klart man tänker på det lite, det kunde ha gått väldigt illa. Samtidigt är det ingen idé att grubbla över det, jag har klarat mig bra, säger han i dag.

– Nu skulle jag säga att jag är i princip återställd, det är nog ingen annan som ser något i alla fall. Det kan vara att jag blir lite glömsk om det är väldigt mycket men annars är det inte så farligt, säger han.

Har du fått ändra din livsstil något?

– Inte mer än att man får tänka sig för lite. Man behöver inte gå hundra procent hela tiden. Som fotbollstränare på den här nivån har man ett jobb, och sedan ett till vanligt hundraprocentigt jobb också. Där får man anpassa lite och är det för mycket på det ena får man kanske tackla av lite på det andra. Och så försöker jag ta vara på den ledighet jag har.

Bara dagar efter att Andreas drabbats av stroken tog han beslutet att fortsätta som tränare för Lidköping även över säsongen 2021.

– Så fort jag piggnade till och var hemma diskuterade jag med föreningen och när jag fick klartecken kring de personer jag ville ha med mig kände jag att jag inte kommer behöva göra allt. Tidigare var vi två personer som delade på det, nu har vi delat upp det på fyra-fem stycken, säger han.

Beskedet om framtiden

Under januari-februari var Lidköpings tränare inte med för fullt på träningarna och under några månaders tid var han sjukskriven från sitt civila jobb som säljare.

När fotbollssäsongen väl skulle dra i gång var han tillbaka för fullt. När säsongen nu kan summeras kan han konstatera att Lidköping överträffade alla förväntningar.

Laget slogs om en plats i damallsvenskan in i det sista.

– Att stå här efter förra året känns helt fantastiskt. Vi har utvecklats nästan varje vecka och jag vet att tjejerna säger att gemenskapen är en helt annan i år. Det tror jag är en stor del. Vi gjorde ett jättejobb när vi scoutade inför året och ville ha in rätt personligheter, säger han.

– Vi fick frågan ”vad gör ni om ni går upp” några gånger under säsongen men det är väl bara att glömma, sådant får man ta när det kommer. Vår känsla var att ”nu spelar vi för det, nu går vi för det”.  

För laget räckte det inte hela vägen fram, men Andreas Tilly Gustavsson prisas som årets tränare i Elitettan.

– Jättekul, det trodde jag inte. Jag såg att jag var nominerad men det finns många duktiga lag och tränare. Sedan är vi några stycken i vår stab och det här är inget man gör själv. Ett av de bästa nyförvärven vi gjorde inför säsongen var att vi bestämde oss för en större ledarstab, säger han.

Arbetet för att upprepa årets succé är redan i full gång. Huvudtränaren är fullt inställd på att fortsätta.

– Absolut, vår målsättning just nu är att vara med och tampas men sedan får man se vart det tar vägen med trupp och allt. Vi har inte skrivit på än men jag och Zacharias (Svensson, assisterande tränare) är helt på det klara med att vi ska fortsätta. Det är ingen av oss som tänkt hoppa av eller bli sparkad, säger Andreas Tilly Gustavsson.


Årets tränare Elitettan

Andreas Tilly Gustavsson, Lidköping


Övriga nominerade:

Samuel Fagerholm, Umeå

Frank Berntzen, Kalmar

Marcelo Fernández, BP