Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var frustrerande för vissa spelare”

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Elitettan. Alla matcher visar på SportExpressen Play.
AIK:s ledarstab.Foto: Bildbyrån

16 matcher har inneburit 15 segrar och en förkrossande målskillnad som lyder 45-9.

AIK leder serien och stormar mot damallsvenskan – men bakom kulisserna har det inte varit friktionsfritt.

Inför derbyt mot BP berättar succétränaren Caroline Sjöblom om den tuffa våren och utmaningen med att få alla spelare med sig på resan.

– Det har varit frustrerande ibland, säger AIK-tränaren.

 

Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

5-0 mot Sandviken senast var ytterligare en seger i raden för AIK:s lag i Elitettan.

Efter 16 omgångar har Solnalaget hela åtta poäng ned till tvåan Morön och succé är knappast ett för starkt ord i sammanhanget.

Caroline Sjöblom, som tränar laget tillsammans med Robert Svanström, tror sig ha svaret på vad som ligger bakom framgångarna.

– Tydligheten i vårt sätt att spela anfallsfotboll är en stor del skulle jag säga. Alla spelare i truppen vet vad vi ska göra oavsett om vi har bollen framför eget straffområdet och jobbar med speluppbyggnad eller om vi kommit upp på motståndarnas planhalva. Vi har olika prioriteringsordningar och alla vet hur de ska agera, säger Sjöblom.

Dessutom har laget ett ramstarkt försvar med blott nio insläppta så långt i år.

– Där har vi skapat en identitet och en attityd som gör det svårt att göra mål på oss, säger AIK-tränaren.

Bakom tydligheten i anfallsspelet och strukturen i försvarsspelet ligger naturligtvis ett hårt jobb.

– Otroligt mycket tid har vi lagt ned. Det är en utmaning, framför allt med de nya spelarna som kommer från andra miljöer och spelsätt. Flera kom från en ganska enkel fotboll där det lutades mer mot deras kreativitet, i AIK jobbar vi snarare med prioritetsordning. ”Det här kan du göra i förstaläget, det här kan du göra i andraläget” och så vidare. För vissa spelare var det frustrerande i början, säger Caroline Sjöblom.

Faktum är att trots att AIK mer eller mindre gått rent i seriespelet så hade laget problem under försäsongen.

– Vi mötte bland annat ett finskt lag och det såg ut som vilda västern. Sedan repade vi oss lite till svenska cupen, men vi kände ändå att det var mycket kvar. Det taktiska nötandet skapar mycket frustration hos vissa spelare och vi tränare har tyckt att det gått lite långsamt. Men på något sätt lyckades vi under coronauppehållet få ut arbetssättet, och nu har vi en stor trygghet att luta oss mot, säger Sjöblom.

Var ni oroliga att det inte skulle falla på plats?

– Det har mer varit att självförtroendet kanske vacklade hos vissa spelare när de kände att de inte lyckades samtidigt som spelare som var med i fjol hade sättet att spela i ryggmärgen. Vid olika tidpunkter har man varit lite orolig. Man har tänkt ”oj, håller vi på att tappa den här spelaren nu” för att hon kanske inte kommer till målchanser eller gör mål. 

Lämnar AIK efter säsongen

Caroline Sjöblom nämner seriens främsta målskytt, nyförvärvet Adelisa Grabus som gjort hela 17 mål, som ett exempel.

– Hon kom från ett helt annat sätt att spela och så är det alltid för nya spelare som kommer till oss, lärandeprocessen tar tid och det ställer stora krav på spelarnas spelförståelse och att de ska kunna hantera prioritetsordningen i spelet. Nu kan hon luta sig tillbaka mot att hon vet vad hon ska göra, och det tror jag hjälpt henne till skytteligatoppen.

Adelisa Grabus leder skytteligan – och AIK leder serien.

På lördag väntar tabellfyran Brommapojkarna i ett hett derby och AIK kan ta ytterligare steg mot högsta serien.

Samtidigt går Caroline Sjöblom in på sin sista tid som AIK-tränare då hon ska lämna för en roll som förbundskapten för F15-17 efter säsongen.

– Just nu är det bara AIK som gäller fullt ut, men visst tänker jag på mitt framtida uppdrag. Jag försöker ändå vara här och nu för att göra mitt absolut bästa för AIK, säger hon.