Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det här laget ska vara i allsvenskan”

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Elitettan.
Sophia Redenstrand och Växjö jagar en plats i damallsvenskan nästa säsong.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Hon var med och tog AIK till damallsvenskan och lämnade sedan för KIF Örebro.

Efter en säsong där bröt Sophia Redenstrand sitt avtal i förväg för att försöka hjälpa
Växjö till tillbaka till högsta serien.

– Mitt mål med att komma hit är att ta upp Växjö igen, säger ytterbacken.


Se alla matcher från Elitettan på SportExpressen Play!

När AIK vann Elitettan och tog steget upp 2020 startade Sophia Redenstrand samtliga 26 omgångar.

Efter säsongen valde hon trots det att lämna AIK, efter nio år i klubben, för spel med KIF Örebro.

Där blev det sju matcher från start och nio inhopp under 2021.

– Under året tappade jag nog en del självförtroende men jag kan också, nu i efterhand, se att det var nyttigt för mig att vara i allsvenskan och utveckla det jag kanske inte hade sedan innan. Jag har nog blivit lite mer komplett än innan, säger 21-åringen.

Efter fjolårssäsongen kom hon och Örebro överens om att bryta avtalet i förväg trots att hon hade ett år kvar på kontraktet.

Istället skrev ytterbacken på för Växjö i Elitettan.

– Dels så kom jag väldigt bra överens med sportchefen och så gillade jag det jag fick höra av Olof (Unogård, tränare) om hur vi skulle se på säsongen och vad vi skulle kriga för. Själva fotbollen passade mig och min kvalitet på planen. Och sedan kände jag att jag kunde få upp mitt självförtroende igen, säger Sophia Redenstrand.

Hon kom till Växjö med erfarenhet från hur man tar steget upp till högsta serien.

– Det mest konkreta är att man måste ha ett väldigt bra försvarsspel för att vinna matcher, sätter man det så kommer anfallsspelet. Utanför planen med gruppen handlar mycket om att ta en match i taget. Man ska verkligen prioritera matchen som kommer, men samtidigt glädjas åt framgångarna. Man får inte ta något för givet, säger Redenstrand.

”Ingen som latar sig”

Så långt har hon startat samtliga nio matcher i Elitettan och Växjö ligger fyra, med två poäng upp till serieledning.

– När jag kom förväntade jag mig en professionell klubb där alla skulle ha samma mål, och det var precis som jag förväntade mig. Sedan var själva laget över förväntan. På något sätt hittade vi varandra väldigt snabbt och kände att det här ska vi göra tillsammans, säger hon.

Hur ser du på inledningen?

– Starten är hyfsad tycker jag. Vi har verkligen spelat ihop oss som ett lag och utvecklat vårt spel för varje match. Även fast vi kanske inte fått målen med oss från början har vi tränat på det och nu har vi fått lite islossning. Hoppas det fortsätter.

På lördag ställs Växjö mot Lidköping som inlett säsongen starkt och ligger tvåa.

– En tuff match, det är ett starkt lag med skickliga spelare. Vi måste sätta vårt försvarsspel och sedan har vi jobbat med att komma till kvalitativa målchanser på olika sätt, säger ytterbacken.

Hon som har ett tydligt mål med flytten till Växjö.

– Mitt mål med att komma hit är ju att ta upp Växjö igen, då skulle man bli extra glad om man gör det redan första året. Det märks på alla att vi har ett gemensamt mål alla krigar för men det ingen som latar sig eller tar något för givet. Det är ett ständigt arbete för att göra saker bättre och vinna nästa match, säger Sophia Redenstrand.


Sändningen från mötet mellan Växjö och Lidköping börjar 14.50 på lördag!