Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det bästa beslutet som jag kunde ta”

Pablo Piñones-Arce instruerar lagkaptenen Alice Carlsson.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Inför säsongen skrev han på som ny huvudtränare och påbörjade en resa med sikte mot toppen av svensk fotboll.

På lördag kan Pablo Piñones-Arces Hammarby ta steget upp till damallsvenskan.

– Jag trivs extremt bra med min situation just nu, säger han.

 

För dig med Premium – se Hammarbys avgörande här!

Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Efter många säsonger som både spelare och tränare i Hammarbys herrlag tog Pablo Piñones-Arce ett nytt steg i karriären inför årets säsong.

Efter att ha avslutat fjolåret i samarbetsklubben Frej i superettan skrev han på ett treårskontrakt som huvudtränare för Hammarbys damlag i Elitettan.

Ett beslut som han knappast ångrar i dag.

– Där jag befinner mig i min karriär var det absolut det bästa beslutet jag kunde ta. Jag trivs extremt bra med min situation nu, säger 39-åringen.

En resa mot att föra Hammarby mot toppen av svensk fotboll påbörjades.

– Resan och projektet att vara med och bygga något var det som lockade mig. Att kunna vara med och påverka och bygga något som kan hålla i längden. Då tror jag väldigt mycket på att ha ett eget spel och kunna styra matcher både med och utan boll. Och stödet och uppbackningen från klubben har varit väldigt bra, säger han.

– Projektet vi har är extremt intressant och jag tror att vi på många områden är ledande inom damfotbollen i Sverige. Det är så klart väldigt inspirerande att få vara med och påverka och bygga det. Sedan är jag bara en liten pusselbit i det stora hela, vi har extremt många kunniga medarbetare och personal som är med och drar i det här.

Vi har varit drivande i matcherna, har mycket boll och ska driva upp tempot.

Det målmedvetna arbetet har på planen gett Hammarby 18 vinster på 23 matcher och 57 inspelade poäng.

Laget ligger tvåa i tabellen bakom redan uppflyttningsklara AIK, och på lördag kan avancemanget till högsta serien bli klart.

Morön ligger åtta poäng bakom Hammarby med tre matcher kvar att spela och måste därmed vinna mot Bollstanäs i den match som inleds 12.00.

Och skulle Hammarby vinna sitt möte med Älvsjö (avspark 13.30) är avancemanget klart i vilket fall.

Men Pablo Piñones-Arce vägrar titta på tabellen.

– Som jag sagt hela tiden, det är en till match som alla andra. Vi fokuserar enbart på kommande match och jag tycker vi lyckats väldigt bra med det under året. Det är samma sak nu. Jag har inget intresse av att titta på det (tabellen) utan måste jobba med det dagliga. En tabell är helt ointressant innan den är klar, säger han och fortsätter:

– Jag tror det är viktigt att förmedla till spelarna att det vi kan påverka är matchen vi har framför oss. Sedan vet jag att som spelare har man på något sätt alltid koll på en tabell, men jag gör det inte.

Ett av mina mål har hela tiden varit att oavsett vad spelarna väljer att göra efter den här säsongen ska de ha blivit bättre fotbollsspelare.

Hammarbytränaren betonar flera gånger vilket hårt jobb spelarna lagt ned och att han är imponerad över den trupp han har till sitt förfogande.

– De är extremt ambitiösa och vill lära sig och hela tiden hitta sätt att utveckla sig själva och laget. Jag tycker det är viktigt att de får det utrymmet de förtjänar, för det är de som gör jobbet i slutändan. Vi ger dem bara verktyg, säger han.

Vunnit nio raka

Efter derbyförlusten i premiären mot AIK har Hammarby steg för steg utvecklat sitt spel under säsongens gång.

Just nu är laget inne i en vinstsvit som sträcker sig över nio matcher.

– Överlag tycker jag vi haft en fin period hela säsongen, men självklart har det funnits några dippar. Jag tycker ändå att vi hela tiden blivit bättre i det vi vill göra men också mer bekväma i det för vi ser att vi gör det på ett väldigt bra sätt. Ju längre tiden går desto mer har våra idéer och spelet satt sig, säger Pablo Piñones-Arce.

På lördag kan belöningen komma i form av ett avancemang.

– Vi har trott på våg väg att gå och känner att det fungerat utmärkt så långt, säger Hammarbys tränare.

Kampen om damallsvenskan

AIK har redan säkrat avancemang och leder serien sex poäng före Hammarby med tre matcher kvar.

Hammarby står på 57 poäng och +43 i målskillnad. Morön som jagar på tredje plats har 49 poäng och +30.

Hammarby möter Älvsjö borta med start 13.30 på lördag.

Morön ställs mot Bollstanäs 12.00 samma dag.

Alla matcher sänds på SportExpressen Play och Hammarbys möte med Älvsjö sänds även här för dig som har Expressen Premium. 

AIK tog steget upp i damallsvenskan förra helgen.

LÄS MER: Kan ta steget upp: ”Skulle gråta floder”