”De borde känna sig stressade – vi vill upp”

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Elitettan.
Emilia Hjertbergs Lidköping är med i toppstriden av Elitettan.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det snackas och skrivs om Umeå, Kalmar, Uppsala och BP i jakten på en allsvensk plats.

Där bakom finns en outsider som långt ifrån gett upp.

– Vi visste att vi inte var så dåliga som alla experter sa, säger Lidköpings lagkapten Emilia Hjertberg.


Se alla matcher från Elitettan på SportExpressen Play! 

Förra säsongen slutade Lidköping elva, precis ovanför nedflyttningsstrecket. Inför i år försvann dessutom flera tongivande spelare och laget tippades i botten.

Men med tre omgångar kvar har de chans på avancemang till allsvenskan.

– Vi som var i truppen kände ändå att vi är bra i år, men vi gick in med låga förväntningar på oss. Vi visste att vi inte var så dåliga som alla experter sa, de kollade ju endast på tabellplaceringen i fjol och att vi tappat spelare, säger Emilia Hjertberg.

Hon fortsätter:

– Målet var inte att slåss som en plats i allsvenskan från början utan kanske mer hamna på övre halvan. Sedan började vi vinna och kände att vi hade en chans att ta os upp men sedan började vi hösten med många matcher utan vinst och det kändes som vi spelade bort chanserna lite och som att folk nästan hade gett upp.

”De borde vara stressade”

En stark upphämtning senare har Lidköping blåst liv i toppstriden.

– Nu är chanserna faktiskt väldigt goda, både BP och Uppsala har tuffa matcher kvar, säger Hjertberg vars Lidköping ställs mot Älvsjö, Alingsås och Borgeby i de tre sista omgångarna

Vad är hemligheten bakom er starka säsong i år?

– Nästan till hundra procent vår sammanhållning. Vi tappade mer än halva startelvan, bra spelare, och jag förstår nästan att flera experter tippade oss långt ned. Samtidigt har vi spelat ihop oss jättebra och ibland behöver man inte ha de bästa spelarna för att göra ett bra lag. Vi fungerar väldigt bra tillsammans.

25-åringen, som spelat för klubbar som Kungsbacka, Växjö och Kalmar tidigare i karriären har inte upplevt samma sammanhållning tidigare.

– Då har det blivit mer av ett jobb och man åker dit och gör det man ska. Här längtar man verkligen till träningarna och det är kul bara att komma ner till omklädningsrummet och prata med alla.

Tror du de andra topplagen känner sig stressade av att ni jagar dem?

– Det borde de i alla fall vara, men jag vet inte om de fortfarande ser med lite underskattning på oss. Om de inte känner sig stressade borde de göra det för vi vill upp. Det hade varit hur kul som helst och vi har laget för det tycker jag. Vi kommer gå för det till hundra procent och det måste de också göra, annars kommer vi sno den där platsen.


LÄS MER: Inför heta toppmötet: ”Jag har verkligen ingen koll på dem”


Sändningen från mötet mellan Lidköping och Älvsjö börjar 13.50 på lördag.


Toppen i Elitettan

1. Umeå, 57

2. Kalmar, 49

3. Uppsala, 42

__________________

4. BP, 42

5. Lidköping, 39

Så såg det ut när BP gick upp till damallsvenskan.