Berättar om skadehelvetet: ”Hade växt på korsbandet”

Se de snyggaste målen i Elitettan.
Jonna Ståhl är snart tillbaka på planen för fullt.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Jonna Ståhl.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Hon lämnade Hammarby för BP under sommaren för att hjälpa laget i toppstriden av Elitettan.

Jonna Ståhl är på väg tillbaka – och inför återkomsten berättar mittfältaren om skadehelvetet hon gått igenom.

– Det har känts som det inte är meningen att jag ska spela fotboll, säger 26-åringen.


Alla matcher i Elitettan sänds på SportExpressen Play! 

2019 värvades Jonna Ståhl från allsvenska Växjö till hårdsatsande Hammarby i Elitettan.

Tiden i Hammarby blev dock inte vad hon hade tänkt sig.

– Den här säsongen var den tredje i Hammarby och jag har varit skadad varje år. När jag kom hade jag bristningar i ljumsken som satt i ett bra tag och när jag kom tillbaka från det drog jag axeln ur led två gånger. Det halvåret jag var som mest frisk drog inte säsongen i gång på grund av corona, och så fort den startade i fjol drog jag korsbandet, säger hon.

Korsbandsskadan förra säsongen håller henne fortfarande ur spel – och vägen tillbaka har varit allt annat än spikrak.

– Genom min karriär har jag haft väldigt många skador men det här är den absolut värsta, säger hon.

En bit in i rehabiliteringen tvingades Ståhl till en ny operation.

– Något började växa på knät. Jag kände redan från första operationen att jag inte kunde sträcka på knät men då trodde de att det bara var svullnad. Det tog åtta månader innan jag fick göra en magnetröntgen igen och då såg de att något växte på korsbandet.

Jonna Ståhl tvingades till ett nytt ingrepp och frånvarotiden förlängdes.

– Många gånger har jag ifrågasatt om jag ska fortsätta, om det är värt det. Det har känts som att någon är emot en och det inte är meningen att man ska spela. Men jag vill inte lägga av med fotbollen förrän jag känner mig klar och det gör jag inte, säger hon.

”Kommer vara obeskrivligt”

För en tid sedan lämnade Ståhl Hammarby för en utlåning till BP och nu tränar hon hårt för att ta sig in i matchspel inom kort.

– I maj klarade jag alla styrkestester men sedan har jag varit sjuk och haft en del andra problem som gjort att jag inte riktigt kunnat köra på för fullt. Jag är så tacksam att jag får vara i BP nu och kan vara med hela träningar även om det är utan kontakt för tillfället, säger hon.

När tror du att det blir aktuellt med spel?

– Egentligen tar jag det träning för träning, men så länge kroppen hänger med och jag känner att allt går bra så är det kanske någon vecka till med träning utan kontakt innan jag kör för fullt. Sedan får vi se när jag är matchredo.

Jonna Ståhl fortsätter:

– Min prio nu är att komma tillbaka, komma i form och få tillbaka självförtroendet så jag kan vara med och konkurrera. Att gå ut och spela match igen kommer vara obeskrivligt, jag ser fram emot det jättemycket.

Låneavtalet med BP är skrivet säsongen ut (sedan går även hennes kontrakt med Hammarby ut) och Jonna Ståhl kommer till ett lag som jagar topplaceringarna i Elitettan.

– Känslan är att det är ett väldigt starkt lag med många duktiga spelare som har hittat sin spelidé. Jag tror definitivt det finns chanser att ta sig till allsvenskan och det känns jättekul att förhoppningsvis vara en del av den resan, säger hon.


BP möter Bollstanäs i nästa omgång. Sändningen från den matchen drar i gång 17.50 på lördag! 


Se de snyggaste målen från förra omgången i Ettan.