Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är smärtan som har hindrat mig”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Elitettan.
Wilma Thörnkvist har gjort fem mål för Uppsala den här säsongen.
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Thörnkvist under tiden i Linköping.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Wilma Thörnkvist, 21, har tre knäoperationer bakom sig och var ur spel under en lång tid.

Nu är hon en nyckelspelare i ett Uppsala som jagar en plats i allsvenskan.

Samtidigt har skadeproblemen inspirerat henne till universitetsstudier.

– Det blev naturligt att testa det, säger mittfältaren.


Se alla matcher från Elitettan på SportExpressen Play! 

Redan 2017 började problemen. Wilma Thörnkvist, då i allsvenskan med Linköping skadade knät.

– På hösten det året kom jag tillbaka och spelade på ett år eller två men sedan gick det inte. Det är en broskskada i knät som är svår att veta hur man ska förhålla sig till, det är smärtan som har hindrat mig, säger hon.

Mittfältaren spelade ingen match 2020 och noterades för två inhopp i damallsvenskan och åtta matcher som utlånad till BK Kenty i division 1 2021.

– När det var som värst gick det inte alls att belasta knät eller träna. Då var det svårt med styrkan när det inte gick att köra de grejerna jag var tvungen för att göra knät bättre, det var svårt att hantera. Jag har gjort de ingrepp som gått och man har varit inne och slipat. Sedan kände jag förra året när jag kom tillbaka till Linköping att det började fungera, och sedan dess har det känts bra. Jag har lyckats bygga upp det så det håller att spela, säger Thörnqvist som totalt genomgått tre operationer för knät.

Det är periodvis hela tiden men just nu känns knät bra. Det är kul att jag lyckats komma tillbaka från att inte kunnat spela alls.

Även om hon anser sig skadefri i dag så måste 21-åringen vara noggrann med sin träning.

– Ibland behöver jag kanske en extra vilodag och jag får anpassa lite efter hur smärtan i knät är. Jag känner mig skadefri men håller kontinuerligt i gång med den styrketräning jag måste köra, säger hon.

Skadorna ledde till studier

Sedan flytten till Uppsala inför årets säsong har mittfältaren växt ut till en nyckelspelare i det lag som leder Elitettan efter elva omgångar.

Wilma Thörnkvist själv har levererat fem mål.

– Starten har varit bra även om det gått lite upp och ner. Vi var många nya och vi börjar få ihop spelet mer och mer, säger hon och fortsätter:

– Att få vara tillbaka på planen är otroligt skönt när det varit så ovisst hur det skulle gå. 

Vad har varit drivkraften under de här säsongerna med skador?

– Viljan att få spela fotboll igen och inte sluta på grund av en skada. Målet var bara att få spela igen. När rehaben inte gick framåt började jag fundera men jag är väldigt glad att jag fortsatte kämpa på.

Skadeproblemen har samtidigt gett något gott med sig. Wilma Thörnkvist har inspirerats till att bli fysioterapeut, en utbildning hon nu läser i Uppsala.

– När jag var skadad kom intresset ganska naturligt, speciellt när jag hade en skada där det inte fanns så mycket information eller vetskap. Då blev jag väldigt intresserad själv och sedan har jag alltid varit intresserad av idrott och rörelse. I och med skadan blev det ännu mer naturligt att testa det, säger hon.

I skolbänken har hon avklarat första terminen av den treåriga utbildningen.

På fotbollsplanen är siktet inställt på att ta Uppsala till damallsvenskan.

– Att det går bra för laget är väldigt kul och jag hoppas det går vägen. Jag hoppas och tror det, det känns som vi har mycket att ge och utveckla och då finns chanserna att ta oss upp, säger Wilma Thörnkvist.


Sändningen från mötet mellan Uppsala och Team TG börjar 14.50 på lördag!