Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”AIK har potential för Champions League”

Caroline Sjöblom lämnar AIK efter avancemanget.
Foto: MAXIM THORE / Bildbyrån

Uppdraget är slutfört.

Caroline Sjöblom har tagit AIK till högsta serien och lämnar sitt uppdrag för att bli förbundskapten på juniorsidan.

Nu berättar hon hur hon vill att klubben ska bygga vidare och vilken typ av efterträdare hon vill se till sig själv.

– Allt annat än att man satsar hårt och kör vore konstigt, säger AIK-tränaren.


Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Efter 5-1-segern mot Bollstanäs står det klart – AIK spelar i damallsvenskan säsongen 2021.

– Jag skulle vilja använda ordet bragd, men det kanske inte så många utanför tycker. AIK är en stor klubb som man kan tycka ska vara där uppe, men utifrån hur allt startade med stora kuggar som lämnade och ett helt nytt lag tycker jag det, säger tränaren Caroline Sjöblom om säsongen.

– Visst kunde man säga att Adelisa Grabus skulle prestera i Elitettan men hon hade en otrolig skadehistorik. Samma med Linda Hallin och även Jenny Danielsson var skadad mycket i fjol. Hade någon sagt det här i januari-februari hade jag skrattat och sagt topp-fem. Jag skulle nog använda ordet bragd.

Framgången och avancemanget innebär samtidigt att Sjöblom slutfört och fullbordat det uppdrag som hon nu lämnar inom kort.

Hon tog över AIK tillsammans med Robert Lison Svanström i november 2018 och tog laget till en fjärdeplats i Elitettan första säsongen. Efter det förlängde duon sina avtal med föreningen över 2021.

I år har succén varit total och AIK spelar i högsta serien kommande säsong. Man kommer dock få göra det utan Caroline Sjöblom som tidigare i år blev klar som förbundskapten för F15/17-landslaget och därmed bryter sitt kontrakt med AIK i förtid.

– Att lämna är tråkigt men jag kommer till en tjänst och ett jobb som passar mig väldigt bra i livet. Jag får jobba på ett annat sätt. Nu har jag jobbat väldigt hårt och mycket och gjort många arbetstimmar för AIK. Nu får klubben ge chansen till någon annan som jag kan lämna över till med varm hand, säger Sjöblom.

Vad vill du se för efterträdare?

– Någon som vågar fortsätta spela fotboll och jobba med att utveckla spelarnas spelförståelse. Att det inte går till en mer primitiv fotboll som handlar om att få resultat kortsiktigt utan jag hoppas på en modig tränare som har en dynamisk spelidé och fortsätter bygger på det vi utvecklat under de här två åren. AIK ska vara ett spelande lag med egenfostrade spelare som är drillade både tekniskt och taktiskt tycker jag.

Sportchefen Anne Mäkinen har höga ambitioner och visioner

Vilka möjligheter ser du för AIK i framtiden?

– Som klubb och förening är det en storklubb med alla möjligheter att skjuta in resurser och förutsättningar till damlaget, sedan handlar det bara om att göra det och ta ett beslut om att ”nu kör vi”. 

Caroline Sjöblom fortsätter:

– Personligen hoppas jag verkligen att man kör nu, för AIK har chans att verkligen ha ett bra A-lag både både herr- och damsidan i högsta serien. Jag ser också potential att spela i Europa och Champions League för AIK. Allt annat än att man satsar hårt och kör vore konstigt.

Finns med som rådgivare

AIK har imponerat stort i Elitettan den här säsongen som lag, samtidigt som många spelare har levererat individuellt.

– Grundspelet finns och med spelarna vi haft i truppen i år hade man klarat sig i damallsvenskan. Sedan behöver det stärkas med rutin och spets på vissa positioner. Jag vet att dialogen inletts med spelare men jag tror de väntat lite på klartecken vilken serie det blir. Det blir en annan situation då, men spelare som levererat kommer garanterat från anbud från andra, säger Caroline Sjöblom.

AIK:s avgående tränare är själv med och hjälper till i bygget inför kommande säsong i högsta serien.

– Anne sitter med det mesta själv men jag finns som rådgivare och är tillgänglig. I princip känner man varenda tränare på den här nivån och har bra koll på spelare på landslagsnivå på ungdomssidan men också på nationell nivå, så absolut finns jag med som rådgivare, säger AIK:s succétränare.

Glädjescener efter slutsignalen – AIK klart för damallsvenskan 

Följ toppstriden i Elitettan

I kampen om den andra direktplatsen till högsta serien står det nu mellan Hammarby och Morön. De två lagen möts på söndagen i en match som inleds 14.00 och sänds på SportExpressen Play.


LÄS MER: ”Var frustrerande för vissa spelare”