Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekwall om Zlatans ord: "Det är befängt"

Zlatan Ibrahimovic gick till attack mot svenska medier i en ny dokumentär. Foto: ANDREW COULDRIDGE / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN
Patrick Ekwall köper inte Zlatans påståenden i dokumentären Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic menar att han motarbetats av svenska medier – och att det i grund och botten handlar om rasism.

Tv-profilen Patrick Ekwall, som bevakat Zlatan sedan genombrottet, håller inte med.

– Det tycker jag är befängt, säger Ekwall.

Det var på söndagen som dokumentären "Min mörka sida" hade premiär i Frankrike. Den förre fotbollsstjärnan Olivier Dacourt intervjuar flera fotbollsstjärnor om ämnen som de vanligtvis inte pratar om.

I filmen kommer Zlatan Ibrahimovic med ett utspel mot de svenska medierna, som han menar "attackerar" honom.

– De kan inte acceptera att jag är Ibrahimovic. De försvarar mig inte på det sätt de skulle, säger Zlatan, och utvecklar:

– Det handlar om rasism. Jag säger inte att det finns rasism. Men jag säger att det finns “undercover” rasism. Det är jag 100 % säker på. För jag är inte en Andersson eller Svensson. Om jag var det, tro mig, då skulle de försvara mig. Även om jag skulle råna en bank skulle de försvara mig.

Ekwall svarar Zlatan efter utspelet

Den tidigare TV4-profilen Patrick Ekwall, numera reporter för Discovery, har bevakat Ibrahimovic sedan hans genombrott i Malmö. Ekwall har tagit del av Zlatans uttalande, och menar att han inte håller med.

– Jag ställer mig väldigt skeptisk till att han i stora drag skulle ha motarbetats av mediala krafter för att han inte heter Andersson. Det tycker jag är befängt. Det känner inte jag, som varit i branschen och läst och sett hur mycket som helst i de här sammanhangen, igen, säger Ekwall.

Tv-profilen har samtidigt respekt för hur Ibrahimovic har tolkat mediernas bild av honom genom åren.

"Det är väldigt farligt"

– Självklart är det så att han, precis som alla andra människor med utländsk bakgrund, har drabbats av rasism och smygrasism i andra sammanhang. Det är jag fullständigt övertygad om. Och det finns säkert en och annan rasistisk idiot i vår bransch också, men att det skulle vara så generellt och i hög utsträckning, det håller jag inte med om.

Ekwall ställer sig frågande till varför stjärnan gör det här utspelet just nu, och tycker det är problematiskt att generalisera kring hela mediekåren.

– Jag kan tycka att det är väldigt farligt att anklaga alla i en hel bransch, och jag tycker heller inte att det stämmer överens med verkligheten.

Nyström: "Det är skrämmande"

SVT:s Pelle Nyström är en reporter som upplevt Zlatans aversion mot svenska medier genom åren. När Zlatan spelade i Juventus 2004 hade Nyström blivit lovad en intervju i Turin. Efter en timmes väntan dök Zlatan upp, men gick bara förbi. 

Det hela resulterade i ett stort bråk mellan SVT, Zlatan och flera andra reportrar som fångades på film och sändes i "Sportspegeln".

– Jag blev behandlad på ett sätt som jag tycker är skrämmande, säger Nyström.

– Från början var det fantastiskt roligt att intervjua honom. Han var inte fördärvad och medietränad, utan sa vad han tyckte. Ibland var det briljant och ibland var det väldigt korkat. Sedan försvann han ut i proffsvärlden.

Han menar att han blivit behandlad annorlunda i svenska medier på grund av rasism, vad tänker du kring det?

– Det vet jag inte. Jag är i full beundran av Zlatan, men gentemot medierna finns det en del att önska. Attityden gentemot medierna, att vi bara jagar honom och att vi är beroende av honom, den attityden har jag svårt att köpa. Som idrottsman har man en skyldighet att ställa upp, tycker jag.