Det har gått tio år sedan Bayern München reste till Qatar för första gången. Då hade Fifa kort innan tilldelat landet värdskapet för fotbolls-VM 2022.
Kritiken fanns redan då, men ljudnivån har skruvats upp ju närmare VM kommit. Gästarbetares arbetsförhållande, brister gällande mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är några av sakerna som lyfts fram.
Och Bayern Münchens band till Qatar har bara knutits starkare. Landets enda internationella flygplats blev ”platina sponsor” 2016, och något år efter skrev flybolaget Qatar Airways in sig som stor tröjsponsor. Samtidigt fortsatte laget åka till landet på träningsläger.
”För pengar tvättar vi vad som helst rent”, stod det på en banderoll när Bayerns herrar mötte Freiburg förra månaden.
Supportras missnöje har blivit mer högljutt. Under klubbens årsmöte i slutet av november försökte 800 medlemmar avsluta sponsringen från gulfstaten.
Det slutade i en stoppad motion och kaos.
– Jag skäms, sa klubbens före detta ordförande Uli Hoeness efter mötet.
”Häftigt att folk står upp för det de tycker”
Samtidigt som medlemmar mobiliserar spelar Hanna Glas lag för att ta hem ligasegern.
Den svenska landslagsbacken gör sin andra säsong i Bayern München och säger att hon inte vet var hon står i frågan som dominerat fotbollsdebatten.
– Det är alltid tufft, det är många saker.
– Jag tycker det är en svår fråga, för det är mycket som hänger ihop. Sen har Qatar blivit så extremt uppmärksammat nu i och med VM. Nej, jag tycker det är svårt.
Har man märkt av supportrarnas missnöje?
– Jag har personligen inte gjort det, inte mer än vad jag hörde från de som var på årsmötet att det verkligen var starka reaktioner. På ett sätt tycker jag det är häftigt att folk står upp för det de tycker på det sättet.
– Men som jag sa, det är en väldigt komplicerad fråga och man vet inte hur allting ser ut där bakom heller. Det är säkert mycket som inte vi vet, spelare eller supportrar.
I samma veva som årsmötet blev det officiellt att Bayerns damlag kommer åka till Qatar i januari på träningsläger.
– Vi ska ha något samtal om det. Klubben har åkt dit tidigare också och vi är sponsrade. Men nej vi har inte haft det snacket än, just nu vet jag inte så mycket mer än det som har stått efter årsmötet.
Klubben har i ett uttalande förklarat att man väljer dialog och träningslägret görs i linje med ett ”jämställdhetsprogram”. Syftet är att främja kvinnors idrottande och rättigheter i Qatar.
– Vi ska få mer information kring det när det närmar sig, säger Hanna Glas.
Olof Lundh: ”Man klär det i fina ord”
TV4-profilen och Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh har rapporterat flitigt om utvecklingen kring Qatar-VM. Han är inte helt övertygad om att ett ”jämställdhetsprogram” kommer att göra skillnad.
– Det är intressant och det är ofta så man klär det i såna här fina ord. Sen har jag svårt att se att det för det med sig, men det är det man på något sätt vill. Man vill klä det i den typen av orden, att det här en sorts förvandling, ”vi vill gå i den här riktningen”.
– Ibland så känns det som man hittar på lite såna här kreativa lösningar för att det ska se bra ut. Men skrapar man på ytan så är det sällan så mycket, säger han.
Samarbetet med Qatar går långt tillbaka i den tyska klubben.
– Det finns i klubbens ledning att man gör så och det är klart att det här kommer att väcka ännu mer ilska. Det blir ett intressant test om medlemsinflytandet verkligen fungerar i Bayern München eller inte.
– Jag tror att utmaningen för Bayern München är att de behöver pengar för att konkurrera och tv-pengarna för Bundesliga är väldigt små i jämfört med exempelvis Premier League vilket gör att man kanske är tvungen att jaga såna här lite mer smutsiga pengar.
Bäst betalda svenska försvarspelaren
Samtidigt som pengar pumpas in i flera Europeiska klubbar har damfotbollen växt och slagit rekord.
När Hanna Glas blev klar för Bayern München berättade hennes agent att hon i och med övergången är den bäst betalda svenska försvarsspelaren på damsidan någonsin.
– Det är så klart jättehäftigt och det är väl ingenting man märker av något speciellt kring så. Jag har ändå fötterna på jorden och försöker bara njuta och hoppas kunna inspirera andra svenska tjejer om att också kunna nå dit jag är i dag, säger hon.
Det är en verklighet försvararen knappt kunde drömma om som ung.
– Då var det mer A-landslaget som var drömmen många hade. Det här med att bli utlandsproffs fanns inte riktigt på samma sätt, för det var inte lika många svenskar som var utomlands när jag var ung.
Att klubbar som ägs av Saudiarabien eller ryska oligarker, eller sponsras av Qatar, driver damfotbollen framåt gör Hanna Glas kluven.
– Vi reflekterar faktiskt ganska mycket över det. Det känns som att överlag tänker tjejer mer. Det är svårt, eftersom det har gjort så att damfotbollen har växt mycket på många sätt. Jag är lite tudelad i den frågan, säger hon.
”Finns inte större förväntan på Amanda Ilestedt än Zlatan”
Olof Lundh tror att satsningen på damfotboll i Europa mer handlar om en utveckling i stort än sportswashing.
– Dels tar man väldigt enkelt marknadsandelar, det är inte särskilt dyrt. En rekordlön på damsidan är ju ingenting jämfört med på herrsidan, det är rätt små pengar än så länge. Sen tror jag också de anpassar sig efter en verklighet där sponsorer och även medlemmar kräver att man gör det här. För det sker även i Sverige. Vi har sett IFK Göteborg och Malmö FF starta upp damavdelningar som man inte hade innan, säger han.
Inflytandet från Qatar och var man åker på träningsläger ska inte buntas ihop med klubbens damlag, menar Lundh.
– Att Bayern München har ett damlag är något som ska frikopplas från att man åker till Qatar på träningsläger. Det speglar mer att Bayern München under en lång tid haft avtal på olika sätt med både landet Qatar men framför allt Qatar Airways på senare år. Herrlaget har väl åkt dit i tio år på träningsläger.
Finns det en annan förväntan på att damspelare ska ta ställning bara för att de historiskt har gjort det?
– Att Sverige och i viss mån andra damlandslag tar tydligare ställning än herrlandslag hänger nog mer ihop med att de är mer vana med att ta den striden. Det har varit politiskt från början. Jag tycker inte att det finns en större förväntan att Amanda Ilestedt (PSG) ska säga något om att hennes lön kommer ifrån Qatar än vad det fanns på Zlatan Ibrahimovic. Det tycker jag inte. Det speglar något annat.
Vad är sportswashing?
Kortfattat innebär det att nationer, grupper eller individer använder sig av idrotten som verktyg för att förbättra sitt eget anseende.