Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bråket: ”Det var därför Zlatan sa det”

Här lämnar Zlatan träningen på Friends arena
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera landslag har gått ut och protesterat mot Qatar-VM.

Det tycker stjärnagenten Mino Raiola är fel.

– Det var inte spelarna som valde att VM skulle spelas i Qatar. De är inte en del av Fifa, säger han till The Athletic och försvarar Zlatan Ibrahimovic utspel mot LeBron James.

Zlatan Ibrahimovic kritik mot LeBron James blev en jättesnackis för några veckor sedan. I en intervju med Discovery+ gick svensken hårt åt basketstjärnans engagemang utanför planen.

– Jag spelar fotboll eftersom jag är den bäste på att spela fotboll. Jag håller inte på med politik. Om jag hade varit politiker så hade jag hållit på med politik. Det är det första misstaget folk gör när de blir kända och får hög status. Håll dig borta från det. Gör bara det du är bäst på, för det ser inte bra ut, sa Zlatan.

LeBron James, som bland annat har grundat en skola i Ohio och tagit ställning mot rasism och sociala orättvisor, svarade senare Ibrahimovic. 

Superagenten Mino Raiola förvånades inte över Zlatans uttalande och vem han riktade sig mot.

– Jag blev inte överraskad. Han har en stark tro att politik och sport inte hör ihop och att idrottare ska ena människor, inte dela.

Mino Raiola om VM i Qatar

– Jag sa till Zlatan för över 25 år sen ”Du behöver vara stark med de starka och svag med de svaga – inte stark med de svaga”. Det betyder att om du har något att säga kan du inte säga det till någon liten tränare. Du ska säga det till någon som sir Alex Ferguson. Så han sa det här till LeBron James eftersom han, uppenbarligen, är en ikon. Och det är Zlatan också, säger Raiola till The Athletic.

Mino Raiola, som även är agent till Paul Pogba och Erling Braut Haaland, håller med Ibrahimovic i resonemanget och tar upp VM i Qatar som ett aktuellt exempel.

– Jag håller inte med om att man ska pressa spelare att fördöma Qatar-VM eller ta ställning. Det var inte spelarna som valde att VM skulle spelas i Qatar. De är inte en del av Fifa. Så varför ska de ta ställning nu, när allt de vill är att prestera på den högsta möjliga nivån, vilket är VM? frågar sig nederländaren.

Flera nationer, så som Norge och Tyskland, har under VM-kvalet manifesterat mot Qatars värdskap. Samtidigt har det svenska landslaget fått kritik för att de inte gjort någon offentlig protest.

– Vi har protesterat sedan 2016. Sedan för vi en dialog med större organisationer och nationer om hur vi kan ta ett samlat grepp, svarade Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på kritiken förra veckan.


Landslaget efter Norges nya protest: "Tråkigt att repetera"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.