Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Duncan Ferguson stoppade inbrottstjuven: ”Trodde jag dödat honom”

Duncan Ferguson berättar om när han stoppade inbrottstjuven.
Foto: MANJIT NAROTRA/ PROSPORTS/ SHUTTERSTOCK EDITORIAL/ IBL

Everton-legendaren Duncan Ferguson var känd för sin hårdhet på planen.

Utanför planen smällde det också.

– Jag trodde att jag hade dödat honom, säger han om tillfället då han stoppade en inbrottstjuv i sitt hem.

Duncan ”Big Dunc” Ferguson, 51, var Evertons firade anfallsstjärna och stora hjälte på den blå sidan av Liverpool under många år. Men för många andra var han en buse som allt som oftast gick över gränsen – både på och utanför planen.

Han har suttit i fängelse för att ha skallat en motståndare. Han har rekordet för flesta antal röda kort i Premier League. Och Jesper Blomqvist har berättat om hur Ferguson stal hans bil i samband med en träning.

Den stökiga skotten tog nyligen tagit över som manager i League One-laget Forest Green. I en intervju i BBC-podden ”Tony Bellew Is Angry” berättar han om ett inbrott i hans hem, en ombyggd lada i Rufford, som skedde när han var hemma tillsammans med sin hustru Janine och deras då sex månader gamla dotter.

– Jag låg på soffan då jag hörde någonting. Jag satte på mig skorna, hade bar överkropp – jag var vältränad på den tiden – och såg två skuggor som gick igenom orangeriet, säger han.

– Jag behöll lugnet, jag är rätt lugn när det gäller sådant eftersom jag varit med om det några gånger tidigare. Du vänjer dig. Jag fick tag i en av dem.... och blev arg.

Nytt inbrott i nya huset

Duncan Ferguson berättar sedan att han ”gick loss” på inbrottstjuven.

– Jag bara fortsatte tills jag trodde att jag hade dödat honom, jag trodde verkligen det. Då började jag försöka återuppliva honom. Jag gick från att puckla på honom till att försöka hjälpa honom på några sekunder.

Inbrottstjuvarna fick sedan 15 månaders fängelse för inbrottet, då de försökt stjäla champagne. Tjuven som Ferguson fick tag på vårdades på sjukhus i tre dagar. Ferguson och hans hustru sålde huset och flyttade till ett nytt hus – där de åter drabbades av ett inbrott. Även den här gången var Ferguson hemma och även den här gången tvingades inbrottstjuven söka vård med en bruten käke och tre utslagna tänder. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.