Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Douglas Bergqvist i ”Carina Bergfeldt”: Ville beväpna mig

Hör Douglas Bergqvists ord i SVT om sista tiden i Ukraina
Douglas Bergqvist i ”Carina Bergfeldt”.
Foto: SVT
Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Douglas Bergqvist har plågats av skuldkänslor sedan flykten från Ukraina.

Nu berättar den svenske fotbollsspelaren hur nära han var att stanna kvar och beväpna sig i kriget.

– Bomberna hade redan landat, säger han i SVT:s ”Carina Bergfeldt”.

Mittbacken Douglas Bergqvist lämnade allsvenska Kalmar FF för spel i Tjornomorets Odessa i januari.

I slutet av februari påbörjades Rysslands invasion av Ukraina. Då var 28-åringen fortfarande kvar i landet, men det dröjde inte länge innan han tog sig därifrån.

Ett par veckor efter att han landat i Sverige öppnade Bergqvist upp sig för första gången om flykten från Ukraina i en stor intervju med SportExpressen. Bland annat berättade han då om skuldkänslorna som har drabbat honom efteråt.

– Varför skulle just jag ta mig ut? Hade jag inte haft fru och familj som älskar mig tror jag att jag hade stannat kvar där nere och hjälpt till, sa han då.

Douglas Bergqvist: ”Putin ville åt stället”

I ”Carina Bergfeldt” på SVT är Douglas Bergqvist med som gäst och går återigen in på hur den sista tiden i Ukraina var för honom.

– Det var definitivt diskussioner om hur vi skulle göra, om vi skulle fly eller stanna eller om vi skulle beväpna oss. Efter några timmar kom det fram att man fick vara beväpnad. 100 meter därifrån vi var fanns det en ”gun range” (skjutbana), det var diskussion om vi skulle gå dit, säger han och fortsätter:

– All information vi fick från fru, familj och ukrainsk, svensk och engelsk media, var att Odessa var ett av ställena Putin ville åt. Bomberna hade redan landat. Informationen var att två ryska skepp som var på väg till staden hade landstigit och var på väg hit.

Ville beväpna sig

Bergqvist berättar bland annat om en sekvens då han tittade ut från fönstret mot den stora gågatan i staden.

– Jag kollade ut och väntade på att ryssarna skulle komma. Det var läskigt. Att beväpna sig var det mer utlänningar som ville.

Ville du beväpna dig?

– Då ville jag det. Men de sa igen att de inte vill döda civila.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.