Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömda sexbrottslingar får fortsätta döma barn

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Förra året kom en ny regel om att domare ska kontrolleras mot belastningsregister. 

Domare får i vissa fall fortsätta döma ungdomsfotboll – trots att de är dömda för sexualbrott, visar en granskning av Kaliber.  

Från och med förra året ska domare kontrolleras mot belastningsregistret. En granskning av Ekot och Kaliber visar att olika fotbollsdistrikt hanterat detta nya påbud på väldigt olika sätt. Västerbotten har inte gjort några granskningar alls av sina domare, med hänvisning till att de inte har en regelbunden kontakt med barn. 

Kaliber fann att tolv aktiva domare varit tidigare dömda för sexualbrott, varav två handlade om sexualbrott mot barn. 

– Jag är tyvärr inte förvånad över att det går till så här. Vi ser väldigt många exempel på det vid det här laget. Tyvärr så är det så här inom idrotten i dag, säger Susanne Johansson, forskare i idrottsvetenskap vid GIH, till P1 Morgon.

Kritisk mot fotbollens arbete

Johansson tror att bristen inte ligger i policys och regelverk i sig, utan att i tillämpningen av dessa regelverk. Hon menar även att det är just inom fotboll, som är Sveriges största sport, som det arbetats minst på det här området. 

Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson svarar på kritiken. Han säger att förbundet har varit tydliga med att kontroller ska göras, även om han medger att det finns brister i tillämpningen av reglerna. 

– Vi får ju konstatera att det har tillämpats på olika sätt och vi får ju se över det här så att vi gör det här på ett mer sammanhållet sätt. Sedan har vi ju varit i kontakt med distrikten som har hanterat det här på ett felaktigt sätt. De förstår ju att det här inte har blivit rätt och har ju också åtgärdat detta efter att det har uppdagats. Det måste fungera, de här reglerna har ju uppkommit av en anledning, säger han till P1 Morgon. 

”Man ska hålla dessa personer borta från fotbollen”

Vilka konsekvenser som efterföljer när en domare uppdagas ha dömts för sexualbrott beror på flera omständigheter, enligt Jansson. Däremot är han tydlig med att om det rör sig om sexualbrott mot barn så ska domaren inte få döma barn- och ungdomsmatcher. 

– Det är ju därför de här kontrollerna ska göras så att man ska hålla dessa personer borta från fotbollen som domare eller ledare, säger han. 

Johansson tycker att initiativen som Svenska fotbollförbundet har gjort är ett steg i rätt riktning, men önskar fortsatt ökad tydlighet kring konsekvenser och åtgärder när sexualbrott uppdagas. 

– Det är viktigt att både förbundet och distrikten hjälper till med att konkretisera vad ska man göra om man då hittar en dom. Ska man bli avstängd? Ska man bli avstängd en viss tid? Det behöver bli tydligare och där behöver man hjälpa föreningar och distrikt från förbundets sida, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.