Domarmissen: ”Straff? Hallå? VAR? Någon?”

Foto: Discovery Plus
Foto: Discovery Plus

Sverige hade 1-1 i paus mot Australien.

Australien kunde mycket väl ha fått en straff med fem minuter kvar av den första halvleken - men domaren friade.

– Det är bara att tacka och ta emot. Min känsla är att Hanna Glas tacklar på foten på Sam Kerr i det läget, det är inte på bollen i alla fall, säger Jens Fjellström, expert i discovery+.

– Jag tycker det är straff, men det är fotboll och jag tänker inte stå här och gnälla, säger Sam Kerr efter matchen. 

Inte samma bländande spel som mot USA, och har det svenska fotbollslandslaget har 1-1 i paus mot Australien. Fridolina Rolfö gav Sverige ledningen efter ett mönsteranfall i den 20:e minuten, framspelad av Sofia Jakobsson, men en stund senare kvitterade den australiska storstjärnan Samantha Kerr med en nick som Hedvig Lindahl inte kunde stoppa. 

Inte långt senare, i den 40:e matchminuten, kunde Australien ha fått en straff för ett 2-1-mål. 

Det var Kerr som blev nedgjord i det svenska straffområdet av Hanna Glas, och många trodde nog på en straff för Australien - men inte Caroline Seger. 

– Jag bara märkte på mina spelare att det tyckte att hon överdrev situationen. Det var bra av domaren som höll huvudet kallt, säger hon. 

”Bara att tacka och ta emot”

Domaren valde att inte blåsa straff, och situationen VAR-kollades aldrig. ”Ett rån”, skriver ABC Sport på Twitter.   

”PENALTY? HELLO? VAR? ANYONE?”, skriver de vidare. 

Jens Fjellström, expert i discovery+, säger: 

 – Det är bara att tacka och ta emot. Min känsla är att Hanna Glas tacklar på foten på Sam Kerr i det läget, det är inte på bollen i alla fall. 

Han fortsätter: 

– Det såg vi i fotbolls-VM, VAR valde i de allra flesta fallen samma domslut som huvuddomaren, och de valde samma linje här. Då vet vi vad som gäller i fortsättningen av den här turneringen också. 

Efter matchen får huvudrollsinnehavaren frågor om situationen. 

– Jag tycker det är straff, men det är fotboll och jag tänker inte stå här och gnälla. Domaren tyckte inte det var straff när jag gjorde det, så då går vi vidare bara, säger Sam Kerr. 

Sverige vann till slut matchen med 4–2 efter en högdramatisk andra halvlek. 

ABC Sport reagerar på straffsituationen.
Foto: Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.