Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Doldis bakom svensk succé: ”Otroligt viktig”

Daniel Ekvall i samtal med Kristoffer Olsson.
Daniel Ekvall.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige förbereder sig för åttondelsfinal.

Slutspelet innebär att den stängda bubblan för landslaget förlängs. 

Nu hyllar återigen spelare och ledare den idrottspsykologiske rådgivaren Daniel Ekvall, 42, som finns med laget.

– Han är otroligt viktig, säger Robin Olsen.

Daniel Ekvall ingick i Janne Anderssons ledarstab även i IFK Norrköping innan förbundskaptensjobbet blev hans 2016. När den nu 58-årige hallänningen tog över landslaget plockade han med sig flera personer ur sin ledarstab, däribland Ekvall.

Ekvall har sedan vid flera tillfällen lyfts fram av spelarna i landslaget för sitt arbete med att förbereda dem mentalt, bland annat i samband med VM i Ryssland 2018.

Rollen som idrottspsykologisk rådgivare har tidigare varit ett hett diskussionsämne på Svenska fotbollförbundet. Den förra U21-förbundskaptenen, Håkan Ericson, använde sig av metoder för så kallad ”mental träning” som bland andra Ekvall varit kritisk mot, i mångt och mycket influerade av Ericsons mentor i ämnet, Lars-Eric Uneståhl – vars utbildningsmaterial förbundet vid flera tillfällen underkänt på grund av bristande evidensbas.

När SportExpressen under början av 2016 granskade förbundets hållning i ämnet inleddes en intern revidering av vilka arbetssätt man skulle tillåta i anslutning till landslagen och inte, ett vägval som enligt våra uppgifter ska ha varit en av anledningarna till att Ericson inte fick förlängt som U21-förbundskapten.

”Det hjälper otroligt mycket”

Under den pågående EM-turneringen, då ingen i landslaget får träffa familjemedlemmar eller vänner, har Ekvalls roll lyfts fram på nytt.

– Ekvall är otroligt viktig. Jag pratar för mig själv. Jag har använt Ekvall vid ett flertal tillfällen. Många av de andra har det också. Att bara ha någon att bolla med. Komma med idéer, det gör mycket, ta en kaffe och snacka av sig, säger Robin Olsen.

Han menar att Ekvalls roll växer ytterligare nu när utslagsmatcher stundar.

– Det hjälper otroligt mycket. Vi går in i en utslagningsfas där det är vinna eller försvinna. Han är till stor hjälp för alla, hur man lättast handskas med pressen. Jag har pratat med honom flera gånger, jag kommer prata med honom den här veckan också, säger han.

– Det känns som att man kan komma till honom när man behöver det. Han är alltid tillgänglig. Vad vi snackar om är mellan mig och honom.

”Haft stor del i framgångarna”

Även Kristoffer Olsson tillskriver Ekvall en roll i Sveriges framgångar.

– Ekvall har haft stor betydelse. Vi har haft sittningar med honom som lag och individuellt. Möjligheten att prata med honom finns alltid där. Det är viktigt att gå igenom saker med honom. Jag tror att han har hjälpt oss mycket under de här åren. Han har haft stor del i framgångarna landslaget har haft nu, säger han.

Han får medhåll av vänsterbacken Ludwig Augustinsson.

– Jag håller med, han har bidragit mycket. I pauser i matcher är det många som går och snackar med varandra, när vi är i pressade situationer och inte har så mycket boll. Då är det lätt att många lag blir gnälliga och tjuriga. Men vi försöker köra på, vi har kunnat vinna och vända matcher. Jag tror att han har en stor del i det, hur vi lyfter varandra. Han har bidragit väldigt mycket där och satt en viss standard och vissa mönster där.

– Även inför turneringarna. Vi brukar ha individuella samtal, han brukar snacka om vilka mål man har med sin turnering och hur man vill se på sig själv efter turneringen. Som lag hjälper han oss att höja oss.

Och det är inte bara spelarna som upplever sig hjälpta av honom.

– Som Robin säger gör han ett jättejobb. Han är otroligt viktig för allt och alla. Han är en fantastisk person som alla vi ledare och spelare kan prata med om det skulle vara något. Ett jättestöd, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren. 


LÄS MER: Dejan Kulusevski hyllas av flickvännen: ”Han är unik”

LÄS MER: Hasse Backe om reaktionerna: ”Hur lugn som helst”

LÄS MER: Daniel Kristoffersson: ”Janne behöver bänka några av sina favoriter”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.