Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var inte alls för att snylta på Zlatan”

Här är de genomsnittliga spelarkostnaderna i England
Foto: TOMMY LINDHOLM/PACIFIC PR/SIPA/SHUTTE / TOMMY LINDHOLM/PACIFIC PR/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Foto: ROMAN SIGAEV / FOTOLIA

Zlatan Ibrahimovics förnamn kan bli ett snusmärke - utan stjärnans godkännande.

Företaget bakom försäljningen hävdar att de inte haft Ibrahimovic i åtanke - men backar nu i frågan. 

– Det var ett misstag. Det var inte alls för att snylta på fotbollsspelaren Zlatan, säger Snusföretaget Livingtons vd Dennis Andersson.

Varumärket Zlatan är registrerat för snus och tobaksprodukter hos Patent- och registreringsverket, PRV.

Bakom ansökan står företaget Livington i Göteborg som säljer snus på nätet.

Patent- och registreringsverket godkände ansökan om att skydda varumärket Zlatan utan att inhämta medgivande från Ibrahimovic själv.

Finns 300 Zlatan i Sverige

Martin Berger, jurist vid PRV förklarar det med att förnamn saknar skydd juridiskt sett.

– Zlatan är hans förnamn och det finns drygt 300 som heter det i förnamn i Sverige. Namn som är skyddade är konstnärsnamn och artistnamn. Zlatan har inte heller skyddat sitt varumärke i klassen tobak och alkohol.

Kan man inte hävda att Zlatan faktiskt har ett konstnärs- och artistnamn?

– Jo, det skulle han kunna hävda vid en invändning. Nu är tiden slut för invändningar. Men den som anser att det är felregistrerat får ansöka om hävningstalan. Men det finns en vägledande dom som säger att dopnamn inte är artistnamn.

Martin Berger förstår också att det kan vara känsligt för Zlatan Ibrahimovic som är en förebild för många unga att förknippas med tobaksvaror.

På The Perfect Brands, som ser till att Zlatans varumärken inte missbrukas, trodde man inte ens att det var möjligt att registrera varumärket Zlatan för tobaksprodukter. I övrigt vill man inte kommentera uppgifterna.

”Zlatan betyder guld”

Snusföretaget Livington har inte varit i kontakt med Zlatan Ibrahimovic för att be om hans lov att använda namnet.

– Nej, inte alls. Det är ju så här att Zlatan betyder guld eller gyllene på ganska många språk, bland annat nere på Balkan, säger företaget vd Dennis Andersson.

– Det är precis som vi skulle ha en Gold Edition så skulle vi kunna ha en Zlatan Edition. Men vi kommer nog inte använda det namnet. Det skulle inte funka, han är för känd. Vi hade ingen aning om det då.

– Det var ett misstag. Det var inte alls för att snylta på fotbollsspelaren Zlatan. Det var mer om att ha en guldprodukt, säger Dennis Andersson.

 

Se den exklusiva intervjun med Zlatan

Zlatans i lång intervju i Los Angeles