Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det kommer kosta hans rykte för evigt”

FIFA-presidenten om varför Qatar-VM ska hållas
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/BALKIS PRESS/ABACA
Foto: DPPI VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / STELLA PICTURES/BALKIS PRESS/ABACA
Foto: DPPI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / DPPI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

David Beckham var frontfigur under F1-helgen i Qatar. 

Nu får världsstjärnan skarp kritik för att ha besökt landet. 

”Qatar kommer att kosta honom hans rykte för evigt”, skriver krönikören Dan Wootton på Daily Mail.  

För drygt en månad sedan stod det klara att David Beckham blir ambassadör för Qatar-VM 2022. Enligt uppgifter kommer han få hisnande 1,8 miljarder för att promota Qatar som land inför och under fotbollsmästerskapet. 

Kritiken lät inte vänta på sig. Amnesty gick ut med ett uttalande som satte press på Beckham. 

– Han ska vara förberedd på att prata om det (mänskliga rättigheter), sa Amenstys vd Sacha Deshmukh och fick medhåll av Peter Tatchell som arbetar för homosexuellas rättigheter

– Beckhams beslut att agera ambassadör för en homofobisk regim som Qatar är ett hårt slag. 

Beckham själv har varit tyst om det men i helgen åkte han till Doha för att fronta F1-loppet som Lewis Hamilton vann. Bilder har spridits på den gamle Manchester United-spelaren där han kramar Nasser Al-Khelaifi (PSG-presidenten). Han fotades även med Sir Jackie Stewart och Fifa-presidenten Gianni Infantino som var på plats på Grand Prix. Efter loppet gick Beckham ner för att gratulera Hamilton till segern. 

Skarpa kritiken: ”Avtalet är med Qatar”

Enligt källor till Mail Sunday har David Beckhams rådgivare sagt att han kan använda Qatar-VM för att lyfta sporten fotboll, även om det skulle innebära positiva rubriker om landet som nästa år ska arrangera fotbollsfesten. 

Beckham, som idag är 46 år gammal, har fått ta emot skarp kritik från diverse krönikörer. Dan Wootton på Daily Mail skriver:

”Beckhams miljardavtal med landet som föraktar homosexuella och brister i frågan om mänskliga rättigheter, kommer att förstöra hans rykte för evigt”. 

”Han har alltid pratat om fotbollens kraft på olika nivåer. Berätta det för de homosexuella, de som har fått utstå övergrepp eller för de familjer som har förlorat sina kära (migrantarbetare), Becks. Kom alltid ihåg, det här är inte ett avtal mellan Beckham och Fifa – det är ett avtal med Qatar”. 

David Beckhams huvuduppgift kommer att vara kulturen och turismen i Qatar. Kommande decenniet uppges Beckham tjäna drygt 200 miljoner kronor per år, enligt Insider. 

Det var 2010 som Qatar tilldelades fotbolls-VM av den tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter. Landet har inskränkt yttrandefrihet och kvinnor är diskriminerade. I somras rapporterade The Guardian att 6 500 gästarbetare hade dött.

Landslaget ställer in Qatar-lägret 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.