Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det finns en otroligt mörk baksida av det”

Sofia Jakobsson.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Zecira Musovic.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Sofia Jakobsson är en av spelarna i landslaget med flest följare på sociala medier. 

Och efter situationen med Marcus Berg ser hon allvarligt på läget inför stundande OS. 

– Det finns en otroligt mörk baksida med hemska saker, säger Jakobsson.  

Om en och en halv vecka tjuvstartar OS i Tokyo då damfotbollsturneringen drar i gång några dagar innan själva invigningen. 

Sverige inleder spelen på tuffaste sätt genom att möta regerande världsmästarna USA den 21 juli. 

Just nu befinner sig det svenska damlandslaget i fotboll i Göteborg för den sista uppladdningen på svensk mark. 

Under herrarnas fotbolls-EM utsatts Marcus Berg för att hat på sociala medier som ledde till att det svenska förbundet gjorde en polisanmälan

Situationen med hat och hot är något som får spelarna i damlandslaget att reagera. 

Sofia Jakobsson är en av spelarna med störst antal följare på Instagram, drygt 100 000 och hon reagerar starkt på situationen med Marcus Berg. 

– Sociala medier är en bra sak men det finns också en otroligt mörk baksida där många får utstå hemska saker som inte alls har med sporten att göra. Och det ska inte behöva finnas där, säger Jakobsson som menar att hon själv mestadels har mötts av positiva reaktioner för egen del. 

– Jag har sluppit hat av den sorten än så länge vilket jag är otroligt glad för och jag hoppas att det kommer att fortsätta så.

”Ingen behöver berätta det”

Jakobsson berättar att både medier och sociala medier, och hur man hanterar det, är något man pratar om inom landslaget. 

– Inför mästerskap brukar vi ta upp det, och att det kan vara något som påverkar en som person. Samtidigt vet jag att fotboll är fotboll. När jag har gjort en dålig match vet jag det, ingen behöver berätta det för mig. Jag är fullt medveten om det. 

”Jag blir så förbannad”

Landslagsmålvakten Zecira Musovic reagerar även hon starkt för det som Marcus Berg utsattes för under EM. 

– Jag blir så förbannad. Det finns så många medgångssupportrar, när det går bra är det jävligt bra men så fort det är lite mindre bra så blir det massa hat och påhopp på den personen. Och som spelare kan jag säga att vi alltid gör vårt bästa. 

– Vi vill inte göra det dåligt, men ibland blir det fel. Och det får det bli ibland, vi är trots allt bara människor. 

Musovic menar dock att det finns en stark sammanhållning inom laget. 

– Vi är ett lag som stöttar varandra i vått och torrt. Jag kan tänka mig att Marcus Berg hade stöttning av sina lagkamrater precis som jag hade stöttat mina lagkamrater i en liknande situation. Laget har man alltid bakom sig. Vi är trygga med varandra i damlandslaget och stöttar varandra i alla lägen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.