Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är ett väldigt konstigt beslut”

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

På grund av en rasistskandal skulle Rumänien–Norge ha spelats inför tomma läktare.

Nu har Uefa ändrat sig – och låter nyckelmatchen i Sveriges EM-kvalgrupp spelas inför 30 000 barn.

– Ett mycket konstigt beslut, säger Norges svenske förbundskapten Lars Lagerbäck.

Det börjar dra ihop sig i Sveriges EM-kvalgrupp där Spanien i morgon kan bli klart för nästa sommars mästerskap via seger på Friends arena i Solna.

Samtidigt, klockan 20.45 på tisdagskvällen, tar Norge – med kniven mot strupen – sig an Rumänien på bortaplan. En match som det europeiska fotbollsförbundet Uefa tidigare hade beslutat skulle ha spelats inför tomma läktare, detta på grund av de rasistiska tillrop som hörts från rumänska fans i tidigare EM-kvalmöten mot Spanien och Malta.

Men så blir det inte.

Yngre än 14

För norska Netteavisen bekräftar det rumänska fotbollsförbundet att Uefa gett tillstånd för supportrar under 14 år att se matchen på plats på nationalarenan i huvudstaden Bukarest.

– Det stämmer. Vi tillåter att barn får se matchen och vi kommer ha runt 30 000 barn på läktarna, säger det rumänska förbundets medieansvariga Catalin Popescu till tidningen.

På en presskonferens fick Norges förbundskapten Lars Lagerbäck frågan om hur han såg på den oväntade lösningen – och han var inte överdrivet förtjust.

”Mycket konstigt beslut”

– Jag visste inte att Uefa hade såna här regler. Det verkar lite konstigt att regelverket är så här, säger han enligt Dagbladet och tillägger:

– Med all respekt för Rumänien som bjuder in ungdomar och barn. Samtidigt är det ett mycket konstigt beslut om man tydligt vill markera mot rasism.

Till NRK säger Lagerbäck att om hans spelare utsätts för rasistiska tillmälen så funderar han på om han ska be sina spelare att kliva av planen. 

- Vi skulle bli väldigt besvikna om det händer något sånt. Vi har en del spelare med utländskt påbrå och det här bekymrar oss. Jag vet inte hur vi kommer att reagera om det sker något sånt i morgon. Jag hoppas att de respekterar alla som spelar, men om inte så måste vi ta ett beslut som liknar det andra lag diskuterar nu, säger Lagerbäck. 

Han hänvisar till att Englands landslagschef nyligen sagt att det engelska landslaget kommer att lämna planen om spelarna utsätts för rasistiska tillmälen. 

Med tre omgångar kvar i kvalet är Norge, som spelade oavgjort (1–1) mot Spanien i lördags, på fjärde plats i gruppen där de två bästa får en direktplats till EM – tre poäng bakom trean Rumänien och fyra efter Sverige som är tvåa. Spanien leder gruppen, fem poäng före Sverige.