Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är svårt att förstå – jag lider med honom”

Frida Nordstrand.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Glenn Strömberg.
Foto: BILDBYRÅN

Frida Nordstrands andra hemland är ett av världens hårdast drabbade under coronakrisen.

– Det är sjukt. Jag känner knappt igen min sons kompisar när jag ser dem på Skype. De är så bleka, säger hon.

För SportExpressen berättar C More-profilen om jobbsituationen, oron för familjen i Spanien och de digitala AW-stunderna med sin 99-åriga farmor Hjördis.

Inför fotbollssäsongen stod det klart att Frida Nordstrand, 39, skulle ta med sig familjen och flytta till Spanien.

Där har hon bevakat de största matcherna i La Liga och Serie A på plats och leverat intervjuer och reportage från den största fotbollsscenen. Sen kom coronautbrottet.

Efter en lång och ofrivillig paus börjar världsfotbollen så smått vakna till liv igen, men Frida Nordstrand befinner sig hemma i Stockholm.

– Egentligen skulle vi vara i Spanien, men allt gick så fort. Vi var hemma i Sverige av en slump och sen kom plötsligt coronautbrottet och Spanien stängde sina gränser, så vi kunde inte åka tillbaka, säger C More-profilen.

De sista tre matcherna hon jobbade med innan säsongerna avbröts var derbyt mellan Inter och Milan, supermatchen Real Madrid-Barcelona och Alexander Isaks real Sociedad mot samma Barça.

Totala kontraster mot hur jobbdagarna ser ut i dag.

– Det känns jättemärkligt att inte jobba med liveidrott. Jag var nyligen på Sarah Sjöströms träning och hon berättade att de skulle ha en tävling, de hade slagit vad vem som skulle komma närmast sitt personbästa och lite andra grejer, säger Nordstrand och fortsätter:

– Och det galna var… att jag nästan aldrig har varit så taggad i en simhall tidigare. Det var nästan samma känsla som när jag bevakade Sjöström under OS i Rio. Det säger en del om hur mycket man har saknat spänningen och hur mycket det här betyder för en. Man började reflektera över hur bra man har haft det.

Känner knappt igen barnen i Spanien

I Spanien har hon bott i samma by som sin pappa, faster och farmor som alla bor där permanent.

Landet är ett av världens hårdast drabbade och även om man har börjat lätta en aning på restriktionerna är det enorma kontraster jämfört med Sverige. Hon berättar att polis patrullerar på gatorna utanför pappans hus och alla som bryter mot utegångsförbudet straffas 

– De har total lockdown och min sons kompisar har inte fått lämna huset på 40 dagar. Tänk att bo i en lägenhet utan balkong med flera barn och så får du inte gå ut. Det är sjukt, går knappt att föreställa sig. Jag känner knappt igen hans kompisar när han pratar med dem på Skype, de har blivit så bleka. Samtidigt är min sons liv i Sverige i princip som vanligt med skola och fotboll, så jag har sagt till honom att inte berätta så mycket om det, för hans vänner får inte göra någonting.

Lider med Glenn Strömberg

Ett annat land som varit extremt utsatt är Italien. Nordstrands vän och tidigare kollega Glenn Strömberg bor vanligtvis i Bergamo, men är hemma i Sverige och har inte kunnat träffa sin familj på flera månader.

– Det är så svårt att förstå. Han har varit så aktiv i sina barnbarns liv och hämtat från skolan och så vidare. För honom har det varit så viktigt att mellan jobben få vara med dem, säger hon.

– Men Glenn är en överlevare. Han är svår att beskriva. Han är så varm, upplyftande och löser situationer. Om det är någon som fixar det här så är det han. Jag är inte orolig för honom, men jag lider med honom.

Planeringen inför sommarens fotbolls-EM var spikad och precis som inför VM för två år sen skulle Nordstrand göra reportage med de svenska stjärnorna inför. I stället gör hon inslag om dragracing och innebandy till TV4-sporten.

Hon älskar kontraster, men saknar fotbollen.

Och sin familj nere i Spanien.

– Min farmor Hjördis är 99, men i huvudet är hon kvickare än alla oss andra. Men hon är inte så rörlig, så för henne har den stora glädjen alltid varit att folk kommer och hälsar på henne. Det är svårt för henne att hitta någon kämpavilja nu, allt på nyheterna är negativt och svårt för henne att veta om hon kommer överleva det här. Kommer någon någonsin komma och hälsa på igen?

– Det är därför vi hörs varje dag, säger Nordstrand.

Frida Nordstrand tar en AW över Skype med farmor Hjördis, 99, som bor nere i Spanien.
Foto: Privat

”Jag kände en stor oro för farmor”

Det började med att hon och farmorn fikade över Skype, men efter ett tag föreslog 99-åringen att de skulle ta en AW tillsammans.

– Jag kände en stor oro i början. Hon var förkyld ett tag, men det konstaterades att det inte var corona. När hon var dålig kände jag för första gången… om hon inte fixar det här, då kommer jag inte kunna åka dit och vara med henne. Hon som har betytt så extremt mycket för mig. Sen har jag märkt hur hon blir piggare och piggare bara av de här videosamtalen, det gör så mycket. Plötsligt har hon något att se fram emot igen.

Nu drömmer de om 2021, att allt blir som förr igen och en riktigt stor fest.

– När hon fyllde år nu var första födelsedagen i hennes liv som det inte varit en brakfest. Det var kämpigt att inte kunna ge henne det, men vi får satsa på en försenad 99-årsfest och sen en jäkla fest när hon fyller 100, säger Frida Nordstrand.

– Då har farmor sagt att vi ska bjuda ner kungen.

Glenn Strömberg: ”Folk har velat veta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.