Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är som att dina ben blir avhuggna”

Magnus Hedman.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

Magnus Hedman, 47, var nära att dö av sitt beroende. 

Nu berättar den förre landslagsmålvakten om kampen och hur han vill hjälpa andra. 

– Det är som att dina ben blir avhuggna. De kommer aldrig att växa ut igen men du kan se till att få ett väldigt bra liv genom att göra det du ska, säger Hedman.   

Det har gått drygt tolv år sedan Magnus Hedman avslutade sin fotbollskarriär. Sista klubbadress blev Chelsea men det var i Coventry runt millennieskiftet som Hedman nådde toppen av sin karriär. 

År 2000 tilldelades han Guldbollen. 

Men det finns också en annan sida, den efter fotbollskarriären när drogmissbruket eskalerade.

I december förra året berättade Magnus Hedman för SportExpressen och i dokumentären ”Andra halvlek” på Dplay om den tuffa tiden. 

– När man tar amfetamin varje morgon går det snabbt utför. Det enda jag kunde tänka på var nästa rus, det var det enda viktiga. Jag kunde strunta i att hämta mina barn på dagis i jakten på nästa rus. Jag ville bara ha mer och mer, sa Hedman då. 

Till slut kapitulerade dock Magnus Hedman och sökte hjälp, först på ett behandlingshem och sedan genom att börja på 12-stegsprogrammet. Och ända sedan dess har han fortsatt gå på möten.  

– Det är min medicin. Jag måste gå på mötena, nu gör jag det tre till fyra gånger i veckan. Man kan beskriva sjukdomen som att det är som att dina ben blir avhuggna. De kommer aldrig att växa ut igen men du kan se till att få ett väldigt bra liv genom att göra det du ska. Precis så är det för mig. Jag måste gå på de här mötena och var ärlig mot mig själv. 

Den 20:e november förra året hade Magnus Hedman varit ren i två år. Men beroendesjukdomen menar han att han inte är frisk från. 

– Det blir man aldrig. Men man kan få ett bra liv ändå. 

Och just det är något som den förre landslagsmålvakten vill dela med sig av till andra i samma situation. Något han bland annat gör genom sociala medier. 

– Jag gör det för att visa att det faktiskt finns en lösning. En av de absolut viktigaste delarna för människor som lider i beroende är att kunna känna igen sig. Att veta att man inte är ensam. Jag vet det själv, och jag ser och hör det varje vecka. 

”En säker död till mötes”

I ett av sina senaste inlägg på sitt Instagram-konto beskriver Magnus Hedman sin beroendesjukdom: 

Det är en ensamsjukdom och till slut sitter man där med en enda kompis och det är drogen eller alkoholen. Att sluta med ett beroende innebär alltså att man ska skiljas från sin bästis. Om jag inte ber om hjälp så är jag helt ensam. Jag har då inte ”kompisen” drogen kvar och ingen annan vilket leder till att jag ska försöka fixa mina problem själv. De lösningarna kommer snabbt att sluta fungera och jag har två val:

Be om hjälp eller gå en säker död till mötes.

”Det finns en kraft i det”

Magnus Hedman berättar att just kunna dela med sig är ”det tolfte steget” i programmet han genomgår. Och att det är många som hör av sig till honom när han delar med sig av sin erfarenhet. 

– Det finns en kraft i att se att det finns andra i samma situation. Bara efter mitt senaste inlägg är det flera personer som har hört av sig varav jag ska träffa några och försöka hjälpa dem i sitt tillfrisknande. 

Hur mår du själv i dag?

– Bättre än någonsin faktiskt. 

https://www.instagram.com/p/CCHIXjaJ76V/

LÄS MER: Magnus Hedman: ”Jag tog amfetamin varje morgon” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.