Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

”Det är smått obegripligt att folk inte förstår det”

,

Hon beskriver åren utan Champions League som att se sitt ex stå med någon annan. 

Men nu är Frida Nordstrand, 40, tillbaka i det hon liknar vid en cirkus. 

I en stor intervju berättar tv-profilen om hur hon förändrats under åren, åsikter om hennes utseende och varför hon är hemlig med att hon nyligen fick sitt andra barn. 

– Mina barn kan inte välja, och då ska jag inte göra det valet åt dem.

Anna Friberg möter

Frida Nordstrand beställer en cortado, espresso med en skvätt skummad mjölk. Hennes vapendragare under många år Glenn Strömberg har sett till att hon har ändrat sina kaffevanor. 

– Förr var det mest massa mjölk och några droppar kaffe, men Glenn sa till mig att om jag ville bli respekterad i Italien så var jag tvungen att lägga av med det och börja dricka kaffe på riktigt. 

2008 gav sig sportjournalisten Frida Nordstrand för första gången in i det som hon liknar vid en kringresande cirkus. Totalt nio säsonger med Champions League blev det hos Viasat, nuvarande Nent. 

– Det är svårt att beskriva Champions League, men så fort man pratar med en spelare eller en tränare, så tycker alla att det är det största som finns inom fotbollen. När hymnen börjar till att sista spelare har gått ut från spelargången, det är inte vardag, det är det lilla extra och det som alla vill. 

Om Nordstrand är erfaren nu så var det annat i början. 

– Vi gick in i det väldigt naivt, och visste inte riktigt vad vi fick göra och inte. Men jag blev snabbt väldigt tagen av det och tyckte att det här är verkligen min grej. 

– Det var nog det svåraste med att byta kanal. 

Det har snart gått fem år sedan Nordstrand valde att lämna Viasat för att börja jobba på TV4. 

– Det hade legat där och grott ett tag. Jag hade varit på samma ställe väldigt länge och kände att jag hade gjort samma saker under lång tid, och såg inte riktigt hur jag skulle kunna gå vidare där. Jag kände att det var dags. 

– Det var ett lurigt val, men inte alls ett hastigt beslut. Och jag kände ambivalens när erbjudandet från TV4 kom, det fanns så många chefer och kolleger som jag gillade på Viasat. Samtidigt var rollerna där väldigt satta, det var tydligt vem som bestämde över vad och vilka som gjorde vad. Det fanns en hierarki som gjorde att jag kände att det är nog det här jag kommer att få göra, och nu har jag gjort det i massa år. 

SportExpressens Anna Friberg träffar tv-profilen Frida Nordstrand.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Någon flörtade med min kärlek”

Att det väntade ett fotbolls-VM hos TV4 var en sak som slutligen avgjorde.

– Jag hade aldrig gjort ett fotbolls-VM tidigare och att jag dessutom skulle få göra en reportageserie, det var saker som jag hade längtat efter. 

Kanalbytet innebar dock att Frida Nordstrand lämnade sitt älskade Champions League, något som hon medger inte var helt lätt att hantera den första tiden. 

– Jag hade svårt att titta på Champions League ett tag efter det, jag kände att jag skulle ha varit där. Det var som att någon annan flörtade med min kärlek. Att se sitt ex som man fortfarande har känslor för stå där med någon annan. 

I maj förra året stod det klart att TV4 förvärvat rättigheterna till Champions League. 

– Jag hade bearbetat det, tagit farväl och så kom det plötsligt tillbaka. Som en kärlek som man återförenas med och som man inte har sett på massa år men direkt känner, ”det är ju vi”. 

När Champions League drar i gång nästa vecka så är det med stor glädje som Frida Nordstrand återigen ger sig in i ”cirkusen”. 

– Det är slitigt och svårt, Sverige är små i de där sammanhangen när det kommer till att få intervjuer efter matcher och allt det är. Men det är också en del av utmaningen och det ska bli oerhört roligt att göra det här igen. 

Frida Nordstrand under en intervju med fotbollslandslagets Jordan Larsson.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Frida Nordstrand menar dock att det finns en skillnad på den Frida som klev in i Champions League för första gången 2008 och den hon är nu. 

– Jag är lite tröttare och äldre.

Nordstrand skrattar till. 

– Lite så är det i alla fall. Jag var mer oförstörd i början och tog för mig mer, för att jag inte visste bättre. Det var också nyckeln lite grann, jag hade inte riktigt koll på hur det funkade utan körde bara på. Sedan kanske man fick höra efteråt att ”de där mediebolagen från England, Italien och så vidare ska gå först”. Men det visste jag inte då, och det var nog bra.

”Har gått på en del nitar med vägen”

Men det finns något som är betydligt mer positivt i dag.  

– Jag är inte lika brydd om vad folk tycker nu. Det är fotboll, sport, jag jobbar med och det finns viktigare saker i världen. 

– Jag har alltid haft höga krav på mig själv och alltid velat leverera, fick jag intervjua färre än fem spelare efter en match var det katastrof. Nu är man mer medveten om att det där kan jag inte påverka, kommer spelarna så kommer de. 

Frida Nordstrand menar att lite av det spontana har försvunnit med åren. 

– Det är som när man går ifrån att vara barn till att bli vuxen. Det lekfulla försvinner lite, och man har gått på några nitar på vägen som gör att man inte är lika crazy och spontan längre.

Frida Nordstrand menar att det spontana lite försvunnit under åren som tv-reporter, men att hon nu också är mindre brydd om vad andra tycker.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När Frida Nordstrand pratar om vilka förebilder hon har haft är det två namn hon nämner direkt, Tommy Engstrand och Göran Zachrisson. 

– När de gick bort fick det mig att tänka till, det var som de jag ville vara, och inte så som andra sa till mig att vara. Jag jobbade aldrig ihop med Tommy på det sättet men han lyfte alltid mig ändå och sa att jag skulle vara som jag är. 

– Och Zachrisson sätt att intervjua har inspirerat mig enormt. Han ställde aldrig frågor utan inledde samtal och lyssnade, följde och styrde de han intervjuade, som en listig räv. Då behövs inte de tuffa frågorna, då kommer alla sanningar fram ändå. Det var motsatsen till hur många sa att jag skulle vara, att jag som tjej var tvungen att vara hårdare och att det skulle vara en tuff journalistik. 

– Och det är klart att jag har fått höra att jag ska se ut si och så. 

Det har funnits åsikter om ditt utseende i jobbsammanhang? 

– Ja, men det har smugits in. Att jag borde ha mitt hår på ett visst sätt, saker som man aldrig skulle säga till en man. Men där har jag varit hård och sagt ifrån, att ”du behöver aldrig mer berätta för mig hur jag ska ha mitt hår”. 

Just att säga ifrån menar Frida Nordstrand är en av hennes styrkor. 

– Jag tycker egentligen inte att jag har haft en specifik talang inom nått, men jag har lite skinn på näsan, och det är bra. 

Att hon har ”skinn på näsan” och vågar säga ifrån ser Frida Nordstrand som en av sina stora styrkor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Inga bilder på barn, ingen bild på någon partner. Frida Nordstrand är aktiv på Instagram, men bortsett hundraåriga farmor Hjördis finns inga bilder på familjen. 

Ett tydligt och medvetet val. 

– Det kan tyckas lite skitnödigt, och som att jag tror att jag är kändare än vad jag är. Men jag hade gjort så här om jag hade jobbat med något helt annat också. Och det är för att jag genuint ogillar outandet av framför allt barn på sociala medier. 

”I dag kan man kartlägga barns liv från dag ett”

Frida Nordstrand tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Om jag ska vara hård mot folk som gör tvärtom, min generation och den som är äldre kom in i en era av sociala medier och tycker det är jättehäftigt att publicera bilder men förstår inte riktigt konsekvenserna av det. 

– I dag kan man kartlägga barns liv från dag ett, och de där bilderna försvinner inte. De finns för alltid, och kan användas till allt från hemsk barnporr till mobbning, det finns många aspekter. Och barnen själva är inte medvetna om det här. 

– Jag tycker att det är smått obegripligt att folk inte förstår det. 

– Vi vuxna går i gång på att vi kan instagramma utan att tänka på konsekvenserna. 

Den benhårda synen på att det är fel att publicera bilder på barn i sociala medier har nästan blivit till en drivkraft för Frida Nordstrand. 

– Jag skulle kunna lägga upp någon bild på mitt barns rygg utan att det egentligen hade varit några problem, men jag är glad att jag har hållit den linjen som jag har gjort. Och jag tycker att det är för få som markerar. Mina barn kan inte välja, och då ska jag inte göra det valet åt dem.

Finns det de som ifrågasätter ditt val?

– Nej, men däremot finns det folk som tycker att jag är hemlig kring mitt privatliv. Och jag är ganska hemlig överlag. Men jag förstår inte varför det skulle vara intressant med bilder på min sambo och mina barn. 

Fick nyligen sitt andra barn 

För en tid sedan fick Frida Nordstrand och hennes sambo Janne Berg sitt andra barn. Men precis som vanligt har Frida Nordstrand följt sitt mönster och legat lågt. 

”När det varit som tuffast i livet har ingen vetat”

Att dela glädje skulle också innebär att man känner press på att dela tyngre stunder menar hon. 

– Om man är med om saker i livet, personliga motgångar och tragedier, så är det jävligt skönt att slippa dela det med alla, om man inte vill det. Vissa vill det, och jag har inga problem med det, alla hanterar sina saker på sitt sätt. Men för mig har det varit en livsläxa, att när jag har haft det som tuffast i livet, då har ingen utomstående vetat om det. Utan jag har kunnat hantera det själv och med mina nära. 

– Jag har inte behövt stå där och tänka på att nu tänker alla på det här, eller alla vet det här. 

– Absolut, när farmor inte orkar längre, då kommer jag att dela det. Men annars är det ingen som kommer att få reda på något sådant.

”De har trott att det är min tjej”

Att Frida Nordstrand varit och är hemlig om sitt privatliv har lett till en extra nyfikenhet hos en del. 

– Ibland när jag har lagt ut bild på någon tjejkompis så har folk skrivit och trott att det är min tjej. Men för mig har det varit självklart, jag jobbar med sport. Varför skulle massa annat kring mig vara intressant då?

Det är ett medvetet val av Frida Nordstrand att hålla sitt privatliv hemligt, ”jag har svårt att förstå vad som är intressant med det”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I nästa vecka går hon in i sin tionde säsong som Champions League-reporter, lägg där till flera VM, OS och det är ingen överdrift att säga att Frida Nordstrand har en gedigen erfarenhet av att jobba med sport i tv. 

Trots det är hon osäker på vad som väntar i framtiden. 

– Jag har egentligen aldrig vetat vad jag vill bli eller haft något riktigt mål eller en dröm. Jag kan fortfarande fundera på vad jag ska göra när jag blir stor. Och jag har fortfarande den där känslan av att jag måste flytta, jag måste göra nya grejer. 

– Och det är nog för att jag tycker att den här rollen inte är så viktig. Det är absolut en konst att genomföra den, men den ska vara förmedlanden, den handlar inte om mig utan sporten och de som utför den. Det är inte så att det inte blir en match om jag inte är med i sändning. 

– Ibland tror jag att det blir för mycket fokus på oss som jobbar med tv. 

LÄS FLER INTERVJUER AV ANNA FRIBERG

Patrik Sjöberg: ”Jag var på andra sidan men valde att inte dö” 

Tord Grip: ”Jag känner mig, väldigt, väldigt ensam”