”Det är skituttalanden, det är verkligen bajs”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: IBL/IMAGO
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Hon har haft Zlatan Ibrahimovic som stor idol i många år.

Men nu kritiserar Djurgårdsstjärnan Irma Helin den svenska anfallaren rejält – för dennes ord om damfotboll. 

– Det är ju jävla skituttalanden. Det är verkligen bajs, säger Helin i podcasten Bergman 90 minuter.

Till vardags är hon en av Djurgårdens viktigaste spelare.

Med ett mål och tre assist på 20 matcher har Irma Helin tagit laget till en åttondeplats i allsvenskan.

Vid sidan av fotbollsplanen har 24-åringen bland annat varit engagerad i frågor om jämlikhet. Mittfältsstjärnan var en av de som var med och startade idrottens upprop #Timeout. 

I en intervju med SportExpressen tidigare i veckan förklarade hon:

– Vi kvinnor kämpar stenhårt och jag gillar inte det uttrycket att vi ska slå oss fram och visa framfötterna, nej, det är inte vad det handlar om. Det är samma som inom rasismen att det inte är minoriteter som ska behöva slå sig fram. Det är upp till människor runtomkring att vissa människor inte ska behöva slå sig fram.

Hon har haft Zlatan Ibrahimovic som stor idol.

"Det är ett slag i ansiktet"

Och just därför har hans tidigare uttalanden om damfotboll väckt extra stor besvikelse för henne. Bakgrunden är att Ibrahimovic sågat damfotboll och bland annat sagt att Therese Sjögran kunde få en signerad cykel av honom.

I Fotboll Sthlm:s podcast Bergman 90 Minuter berättar nu Helin om sin besvikelse. 

– Det gör ont. När han gjort sina uttalanden, om cykeln och allting... Och jag har verkligen dött för Zlatan. Jag har tyckt att han är den häftigaste på jorden. Då mår man skit, det är verkligen ett slag i ansiktet gånger tusen, säger hon. 

– Jag känner lite att jag frångår mina principer när jag sagt att man ska skilja på honom som fotbollsspelare och människa, för det är inte rimligt att göra det. Men på något vis kommer han undan. Men... Det är ju jävla skituttalanden. Det är verkligen bajs, säger Helin i podcasten.

Helin fortsätter sitt resonemang:

– Det går inte att skydda honom. Han har sagt saker som gör att han låter som en skitstövel. Det är väldigt, väldigt tråkigt och dumt av honom. Det är jättedumt att inte reflektera över vad det kan leda till och hur många som ser upp till honom, hur många pojkar som ser upp till honom. Och så bara klankar han ner på hela damidrotten...

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.