Fotbollen kan komma att förändras ordentligt efter IFAB:s förslag. Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFotbollen kan komma att förändras ordentligt efter IFAB:s förslag. Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fotbollen kan komma att förändras ordentligt efter IFAB:s förslag. Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fotbollen kan komma att förändras ordentligt efter IFAB:s förslag. Foto: JASON CAIRNDUFF / REUTERS BILDBYRÅNFotbollen kan komma att förändras ordentligt efter IFAB:s förslag. Foto: JASON CAIRNDUFF / REUTERS BILDBYRÅN
Fotbollen kan komma att förändras ordentligt efter IFAB:s förslag. Foto: JASON CAIRNDUFF / REUTERS BILDBYRÅN
Gianni Infantino, FIFAs president Foto: / AP TT NYHETSBYRÅNGianni Infantino, FIFAs president Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Gianni Infantino, FIFAs president Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

"Det är radikalt – en revolution"

Publicerad

Fotbollen kan komma att förändras ordentligt.

Det organ som beslutar om spelreglerna, IFAB (International Football Association Board), har nämligen lagt fram en rad nya förslag, enligt The Times.

Bland annat att speltiden ska reduceras från 90 till 60 minuter – och att man får börja dribbla direkt från frispark.

Fotbollen "uppfanns" någon gång i mitten på 1800-talet, och sägs ha spelats för första gången på de brittiska öarna. 

1886 skapades IFAB (International Football Association Board) för att besluta om spelreglerna, och medlemmar var från början de fyra brittiska fotbollsförbunden (Wales, Nordirland, Skottland och England). 1904 skapades FIFA, och i samma veva beslutade man att följa de regler som IFAB beslutat. Detta står sig än.

Sedan dess har naturligtvis detaljer förändrats och slipats till, men nu kan sporten stå inför sin största förändring någonsin, rapporterar bland annat Eurosport.

Ett antal förslag på ändringar

Alla nationella fotbollsförbund har rätt att ge förslag till IFAB, som sammanträder två gånger per år. Nu har organisationen i sin tur lämnat fram ett dokument innehållande ett gäng förslag på ett antal stora förändringar inom sporten:

Spelare kan slå en frispark till sig själv

Insparkar måste inte lämna straffområdet

Frisparkar får slås på rullande boll

Mål om någon tar med hands på mållinjen

Slutsignal endast när bollen är ur spel

Straff om målvakten tar upp bollen med händerna vid hemåtpassning

Efter missad straff blir det inspark, oavsett om målvakten räddar eller om bollen går utanför

Domaren stoppar klockan varje gång bollen är ur spel och matchtiden reduceras till 60 minuter

"Det är ett radikalt dokument"

IFABs direktör, David Ellery, är medveten om att förslagen är drastiska.

– Det är ett radikalt dokument. Man skulle kunna säga att det är en tyst revolution för att göra fotbollen bättre, säger han till The Times och fortsätter:

– Min utgångspunkt var att titta på reglerna och tänka: 'Varför används de?'. Och om det inte är någon speciell anledningen så skulle det vara bättre för sporten att ändra dem.

Det kommer dock dröja ett tag innan något av förslagen implementeras. Nu är de mitt uppe i test av ytterligare videogranskningsmöjligheter, som implementerades i skarpt läge på U20-VM som England vann förra veckan.

– Det kommer dröja åtminstone nio månader tills något av förslagen implementeras. IFAB måste bestämma om test under nästa månads årliga möte, säger Ellery till The Times.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag