Erin Phillips firade ligaguldet tillsammans med sina två barn. Foto: Instagram.Erin Phillips firade ligaguldet tillsammans med sina två barn. Foto: Instagram.
Erin Phillips firade ligaguldet tillsammans med sina två barn. Foto: Instagram.
Erin Phillips tillsammans med hustrun Tracy Gahan. Foto: Instagram.Erin Phillips tillsammans med hustrun Tracy Gahan. Foto: Instagram.
Erin Phillips tillsammans med hustrun Tracy Gahan. Foto: Instagram.

"Det är inte rätt miljö för så små bebisar"

Publicerad

Australisk fotboll skakas av en het diskrimineringsdebatt.

Efter att säkrat ligasegern riktades skarp kritik åt matchhjälten Erin Phillips - men inte för något sportsligt.

– Jag tycker inte att det är rätt miljö att vistas för så små bebisar, kommenterade experten Garry Lyon.

Adelaide Crows kunde krönas till ligamästare i australisk fotboll efter att ha besegrat Brisbane Lions. Matchens stora hjälte blev Erin Phillips, men trots en imponerande insats mottogs stjärnan av kritik efter matchen.

Efter att ligasegern säkrats bar fotbollstjärnan in sina två fyra månader gamla tvillingar i famnen för att fira. En alldeles för stor risk, enligt Garry Lyon.

– Jag blir oroad när hon tar ut sina två bebisar på planen, en i varje arm, kommenterade Lyon bilderna.

"Varje gång en kvinna göra något bra måste en man trycka ner henne"

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Tidningen The Herald Suns skribent, Susie O´Brien, rasade över kommentarerna och anklagade dem för att vara könsdiskriminerande. O´Brien ifrågasatte hur kommentatorn kunde fokusera på Phillips handlingar efter matchen, och inte det faktum att hon just blivit vald till ligans bästa spelare.

– Varje gång en kvinna gör någonting bra måste en man trycka ner henne, skrev Susie O´Brien i The Herald Sun.

– Inte nog med att framstår som en gammal sur gubbe som inte kan se förbi sina fördomar, han gör sig själv till en hycklare.

Anklagelserna ledde till het radiodebatt

Meningsskiljaktigheterna ledde till en 8 minuters lång radiodebatt där Lyon fick chansen att försvara sina kommentarer.

– Det fanns ingen sexistiskt baktanke överhuvudtaget. Jag bara brydde mig om barnen. Jag tycker inte att det är rätt miljö att vistas för så små bebisar.

O´Brien replikerade genom att påminna Lyon om hur han själv tog med sig sina barn in på planen när han avslutade sin karriär 1999.

– Män har gjort likadant flera år utan att det har blivit någon diskussion alls. Men i det här fallet var någon tvungen att trycka ner henne och ifrågasätta henne som mamma, säger O´Brien.

"Det var inte en attack, det var en observation"

Lyon svarade med att O´Brien gjort fel som skrivit sin artikel utan att känna till hela kontexten

– Hon har missförstått hela situationen. Det var inte en attack, det var en observation. Jag kommenterade en fotbollspelare, inte en man eller en kvinna, säger Garry Lyon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag