Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det absolut roligaste jag har gjort på Expressen”

Foto: EXPRESSEN TV

Thomas Wilbacher lämnar SportExpressen efter sju år.

– Anledningen är att jag vill ha mer tid till familjen och min podcast Tutto Balutto, säger han.

Noa Bachner ringde upp och bad Thomas sätta betyg på sina insatser genom åren.

Svaret: Två getingar.

Eller nej förresten. Fyra getingar.

Eller nej, fem.

Om jag säger tack för allt. Vad är det jag tackar för?

– Ehm. Några tusen krönikor. Några hyllade webb-tv-koncept. Och sen några mästerskapsguider. That's it.

Jag kommer att sakna ditt aggressiva, humoristiska och raka sätt att skriva på. Med tiden har man börjat höra hur du nästan skriker fram vissa textrader. Vad kommer du att sakna?

– Ja du. Jag tänkte säga alla kolleger men jag umgås aldrig med någon. Jag är aldrig på redaktionen. Det jag kommer sakna mest är det jag upplevde 2016 och 2017 när jag var på plats på mästerskap tillsammans med kolleger. Det är det absolut roligaste jag har gjort på Expressen. Intensiv mästerskapsperiod. Alla drar åt samma håll. Det blir små konflikter, men man skapar något tillsammans. Det var det roligaste, att känna sig som ett lag.

När peakar livet som Expressen-medarbetare?

– EM 2016. Det kanske stod klart att jag inte skulle göra för många mästerskap på plats i samband med det också. Jag var ju på U21-EM i Polen också men det var mer att jag åkte dit på egen hand. Jag gav allt.

Kanske är det tv-sändningarna du blir mest ihågkommen för. Vilken är din bästa sändning?

– Det är också EM 2016. Det var något helt nytt. Ingen hade gjort den typen av live-tv tidigare, jag var hela tiden runt supportrarna. Man får hela tiden uppfinna något. De är ute och festar och har kul, man vill göra något nytt. Det var sjukt kul. Även 2014. Vi gjorde tre-split då. Jag, Gusten Dahlin och en gäst. Långa livesändningar. Vi blev kompisar till tittarna, det var så man använde mediet. Man hängde med oss, kanske sitter hemma själv eller med en kompis, man var med oss samtidigt. Vi hade tusentals interaktioner i sociala medier varje dag när vi gjorde det 2014. 

Fann du en ganska naturlig plats där? Att vara tittarnas kompis.

– Ja, det var lite så innan också, jag kom ju från Svenskafans. Det faller sig naturligt. Kolla där står Jennifer Wegerup. Alltså på riktigt hon står där. 

(Thomas tutar tre gånger)

(Thomas tutar två gånger till)

Hon vinkar inte. Aja. Nämen, så kom det in mer. Jag har nog alltid varit lite polare med läsare, inte lika mycket objektiv journalist som många kolleger.

Du har ägnat betydande tid åt att hänga på ATA Hotel i Milano och bevakat Deadline Day. När kommer den traditionen till Sverige och vilket hotell gäller?

– Jag hoppas den kommer. Jag tror aldrig att den kommer. Men om den kommer hoppas jag verkligen att det är Grand Hôtel. ATA går tillbaka till 1960-talet. Prinsen från Sicilien grundade calcio mercaton. Han var på det lyxigaste hotellet i Milano. Kommer det till Sverige ska det vara Grand Hôtel. Champagne och lyx. Flärd.

Nu ska du satsa mer på succépodden Tutto Balutto. Är det inte lite farligt eftersom hela konceptet står och faller med Gusten Dahlins förmåga att organisera saker?

– Jo, du har helt rätt. Den dagen Gusten släpper organisationen faller allt. Det är helt rätt. Det är en skör tråd.

Friskt vågat. Hur många getingar ger du Thomas Wilbachers insats på Expressen?

– Ehm. Jag ger mig själv godkända två getingar.

Bara två?

– Det har varit högt och lågt. Godkänt. Jag är väl som alla fotbollsspelare. Andra får bedöma min insats.

En kort stund efter att intervjun avslutats ringer Thomas Wilbacher upp för att ändra sitt betyg.

– Jag vill ångra mitt betyg. Jag ger mig själv fyra av fem. Jag har fan kommit i topp i olika omröstningar flera jävla gånger. Eller jag ska ha fan ha toppbetyg. Jag ger mig själv fem av fem. Det är ruskigt starkt att komma i topp när det är omröstningar bland vilka som är Sveriges bästa sportjournalister. Fem av fem!, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.