Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Trist – har varit min bästa jobbkompis”

Liverpool åkte ur Champions League 2019/20 efter att ha förlorat i förlängning mot Atletico Madrid. Efteråt var Jürgen Klopp bitter.
Liverpool firar efter CL-titeln 2019.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lionel Messi.
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
Viasat-programledaren Ola Wenström.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Nent Group förlorar rättigheterna till Champions League i både Sverige och Norge från och med hösten 2021.

De tar samtidigt över rättigheterna för Europa League samt nya Europa Conference League.

– Surt och trist. Det var turneringen som jag en gång bytte kanal för och sedan dess tyckt så mycket om och lagt ner så mycket tid och kraft på. Men jag vet spelet, säger programledaren Ola Wenström. 

– Att man är beredd att lägga såna här summor förvånar mig, säger bolagets vd Anders Jensen till Dagens industri. 

Nent Group har sänt Champions League i Sverige varje år sedan 1992. 

De tappar nu rättigheterna i både Sverige och Norge från och med säsongen 2021, samtidigt som man förlängt avtalet i ytterligare tre år i Danmark till och med säsongen 2023/2024.

– Alla har sitt sätt att räkna och sina premisser men om de indikationer jag har fått till mig stämmer så är man långt lång förbi värdet på de här rättigheterna. De förvånar mig inte att vi fick konkurrens men att man är beredd att lägga sån här summor förvånar mig, säger bolagets vd Anders Jensen till Dagens industri.

Telia tar nu över rättigheterna för Champions League och matcherna kommer därmed att sändas i TV4 och C More. 

Discoverys kommunikationschef Daniel Lagerqvist är fåordig:

– Vi kommer inte att kommentera kring engagemang i specifika rättigheter. I en tid när alla med rätta fokuserar på säkerhet, trygghet och välmående, är frågor om anbud på sporträttigheter inte rätt prioritering för oss. Discovery fokuserar för närvarande på våra medarbetares välbefinnande och en ansvarsfull hantering av vår verksamhet under denna osäkra och oförutsedda situation.

Discovery: ”Kommer inte att kommentera”

Henrik Strömblad är en av de som brukar kommentera sändningarna på Nents kanaler.

– Det är väldigt tråkigt. Jag har jobbat med Champions League sedan 1996 när jag började på Viasat. Och det är rättigheter som vi har haft sedan –92, och som både Uefa och vi har utvecklat mycket under åren. Det är en bra rättighet som vi tappar nu, så det är klart att det känns tråkigt. Men så här ser det ut i tv-världen, rättigheter kommer och går, det får man man acceptera, säger han.

Per Nunstedt, sportchef för Nent Group Sverige, är inne på ett liknande spår.

– Det är speciellt. Vi har haft rättigheten sen 1992 och jobbat med den, väldigt många av oss, under lång tid. Sen har Premier League varit prioriteringen för oss. Vi skrev ett avtal med Premier League till 2028 och det var första gången det skrevs ett sexårsavtal med ligan på den europeiska marknaden. Det är unikt.

Varför känns Premier League viktigare än Champions League?

– Premier League är otroligt starkt. Om vi tittar historiskt har ligan varit i de svenska vardagsrummen sen 1969 och vi var först i Sverige med att sända ligan live. Premier League pågår dessutom varje vecka, vilket blir enormt starkt för oss, att ha världens populäraste liga på veckobasis.

Många undrar nog varför ni tappar Champions League. Vad är svaret på den frågan?

– Priset var för dyrt för oss. Vi gör alltid ett affärsmässigt underlag för vad vi tycker är rimligt att lägga på rättigheter och i det här fallet blev det för dyrt för oss. Därför blev utfallet så här.

Wenströms reaktion: ”Surt och trist”

Programledaren och ankaret Ola Wenströms spontana reaktion? Han säger så här om nyheten: 

– Antagligen som en spelare som just har varit med och förlorat en stor match. Surt och trist. Det var turneringen som jag en gång bytte kanal för och sedan dess tyckt så mycket om och lagt ner så mycket tid och kraft på. Men jag vet spelet och vi har varit på vinnarsidan nästan konstant under mina tolv år i det här mediahuset. Bara att spotta och knyta nävar, säger han. 

Du har suttit många gånger i CL-studion. Hur skulle du säga att din relation till turneringen utvecklats under alla år?

– Det har varit min bästa jobbkompis sedan 2008, egentligen är det bara corona som har kommit i vägen. Spelprogrammet har styrt både yrkes- och privatliv. Jag kom till det här mediehuset med uppdraget att forma och fronta nya kanaler. Champions League-studion skulle vara grunden och nivåsättaren. Det känns som att programmen har uppfattats just så både av publiken och branschen.

Nent/MTG har sänt Champions League sedan 1992. Vad tror du detta tapp betyder för er identitet?

– Klart att nästan 30 år gör avtryck. Den här turneringen har varit spjutspetsen och gett glans åt alla kanalloggor. Samtidigt har tevekartan ritats om. Det sänds ofantligt mycket mer sport nu. Det går att göra vassa produktioner av väldigt mycket annat. Vi har ju redan applicerat arbetssättet på en massa andra rättigheter så tittarna känner nog igen stilen. Och jag tror att minst åtta år till med Premier League och en massa annat smäller rätt högt ändå.

Köper nya rättigheter

Nent Group har samtidigt köpt rättigheterna till både Europa League och nya Europa Conference League från början av säsongen 2021/2022 till slutet av säsongen 2023/2024.

Från och med 2021 kommer bara klubbar från de 15 bästa nationerna samt mästarklubbar som slås ut från Champions League-kvalet få plats i Europa League, vilket i sin tur innebär att de allsvenska klubbarna i första hand kommer att få kämpa om plats i Europa Conference League.

– Det är lite knäppt men nästan omedelbart när jag fick de här nyheterna gick jag i gång ordentligt på tanken att göra bättre sportteve av fotbollen på torsdagar. Det kommer att bli massor av matcher och väldigt mycket mer med svenska lag vilket på flera sätt gör jobbet ännu mer triggande. Jag hoppas verkligen att jag är med där och då när det väl blir dags, säger Ola Wenström. 


Liverpool, Real Madrid och Barcelona har varit de senaste årens vinnare i Champions League.
Glenn Hysén har både spelat i Liverpool och jobbat som expertkommentator i Viasats sändningar. Här firar han sin förra klubbs seger i Champions League 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.