John Guidetti. Foto: Gustav MårtenssonJohn Guidetti. Foto: Gustav Mårtensson
John Guidetti. Foto: Gustav Mårtensson
Henok Goitom. Foto: Joel MarklundHenok Goitom. Foto: Joel Marklund
Henok Goitom. Foto: Joel Marklund
Robin Quaison. Foto: Joel Marklund / BildbyrånRobin Quaison. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Robin Quaison. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

De stöttar turnering för att bekämpa IS

Publicerad

Det finns flera olika sätt att engagera sig i kampen mot IS. Ett initiativ är en välgörenhetsturnering där alla intäkter går oavkortat till en hjälporganisation i Mellanöstern.

Bland andra Robin Quaison och John Guidetti är med och stöttar turneringen.

– Jag tycker det är viktigt att hjälpa till när man kan, säger Quaison till Stockholmdirekt.

Det var på en fredsdemonstration för ett och ett halvt år sedan som Bahar Shivan kände att hon ville göra någonting mer för att stötta de som drabbas av kriget i Mellanöstern. Något som faktiskt hjälper människorna på plats.

– Jag kände att jag ville göra något mer än att bara skrika slagord. Folket som lever där nere behöver hjälp på riktigt, och fotboll är ett bra sätt att få folk att engagera sig, säger hon.

Anmälda lag från hela landet

I år anordnas turneringen, som fått namnet Mesopotamien Cup för andra året i rad. 26 stycken lag bestående av bland annat politiker, artister och olika företag från hela Sverige är anmälda till turneringen, som från början bara hade 16 platser.

– Det har varit jättestor förfrågan på att få vara med, och det är jätteroligt. Vi har uppmanat folk att sprida budskapet via sina sociala medier, och nu har vi till och med fler anmälda lag än vad vi hinner med på en dag.

Kända fotbollsspelare stöttar

Det har varit viktigt för arrangörerna att turneringen ska vara gratis att anordna, och att alla intäkter går oavkortat till organisationen Kurdiska Röda Halvmånen - en ideell organisation på plats i krigsdrabbade områden i Mellanöstern.

– Vänner och släktingar som är där har berättat att det är just den organisationen som faktiskt hjälper och gör skillnad för de drabbade människorna, därför valde vi den organisationen, säger Bahar Shivan.

Intäkterna kommer från lagens anmälningsavgifter, men också från tröjauktioner där kända svenska fotbollsspelare har varit med och donerat signerade tröjor.

Guidettis tröja drog in mest

Förra året drog turneringen in 80 000 kronor, varav 11 000 kronor kom från försäljningen av John Guidettis Celtic-tröja. I år tror Bahar Shivan att de kan samla in minst 100 000 kronor.

Bland andra Robin Quaison, Patrik Carlgren och Henok Goitom har skänkt matchtröjor. Även de allsvenska lagen Kalmar FF, Gif Sundsvall och Östersunds FK är med och bidrar.

– Jag tycker det är viktigt att inte glömma vart man kommer ifrån och att alltid hjälpa till när man kan. Det är bra att det finns krafter från förorten som gör något för andra, säger Robin Quaison till Stockholmdirekt.

Turneringen spelas den 5 mars i Skärholmshallen med start klockan 10. Inträdet kostar 60 kronor och även de pengarna går direkt till hjälporganisationen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag