”Killarna blev sura för att hon var bra”

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: PRIVAT
Foto: Sportexpressen.
Caroline Seger och Therese Sjögran.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Lotta Schelin och Caroline Seger.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Caroline Seger och Nilla Fischer.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
1 / 7

GANTOFTA/KALMAR/STOCKHOLM. Kusinen Martin, pappa Micke. 

Bästisen Sjögran, själsfränden Schelin och så alla lagkamrater och ledare. 

Det är många som har betytt mycket för Caroline Seger. 

Och lika många som har mycket att säga om Seger och hennes landslagsrekord. 

– Killarna i de andra lagen blev sura när hon var med, men hon var överlägset bäst i vårt lag, säger kusinen Martin Åkerberg som var målvakt i det pojklag som Caroline Seger inledde sin karriär i.

Ingen annan har gjort fler fotbollslandskamper än Caroline Seger. Med sina 215 landskamper är hon störst i Europa genom tiderna. 

När hon själv beskriver sin långa och framgångsrika karriär så är det med ord som att ”det har bara rullat på” och att hennes liv ”är fotboll”. 

Men samtidigt finns de personer runtomkring henne som har varit avgörande för hennes karriär, stöttat och alltid funnits där. 

SportExpressen har träffat några av dem. 

Kusinen Martin: ”De andra killarna blev sura”

Caroline Seger var fem år gammal när hon började spela fotboll hemma i lilla Gantofta. När det inte fanns något flicklag fick hon börja i pojklaget där den två år äldre kusinen Martin Åkerberg var målvakt. 

– Hon var en riktig tävlingsmänniska redan som liten och det märktes direkt att Caroline hade talang. När vi skulle toppa laget och vinna en match så var det henne vi släppte in på planen. Hon var bättre än de flesta andra. De andra lagen kunde bli lite sura för att Caroline var tjej och så bra. 

– Även om hon var jätteduktig när vi var små så hade jag aldrig kunnat föreställa mig att hon skulle bli så här stor. Samtidigt har hon alltid varit bäst när det gäller och jag har alltid trott på henne. Och jag är väldigt stolt över Caroline. 

Martin Åkerberg, Caroline Segers kusin som var målvakt i det pojklag där Seger började spela som femåring.
Foto: SportExpressen

Pappa Micke: ”Var nästan löjligt hur hon glänste”

Caroline Seger lyfter ofta fram sina föräldrar som de viktigaste personerna i karriären, pappa Mikael, eller Micke som han kallas, och mamma Birgitta. Var hans dotter fått sin talang ifrån har Micke dock ingen aning om. 

– Jag hade samma vinnarskalle som hon har när jag spelade fotbollen, men tekniken. Den fattar jag inte var hon har fått ifrån. Alla sporter hon testade som liten, basket, handboll, tennis, allt var hon bra i. Och i fotbollen, det var nästan löjligt hur hon glänste. Hon hade så mycket boll i sig. 

Under landslagsåren har föräldrarna varit trogna gäster på läktarna. 

– Vi har varit med under så många mästerskap, och det har varit en otrolig upplevelse. Men vi har inte räknat matcherna, inte på det sättet. Men att hon slår det här rekordet nu, det är helt fantastiskt. Som pappa är jag så stolt över Caroline. 

Caroline Seger tillsammans med pappa Micke.
Foto: PRIVAT

Sjögran: ”Ibland frågor hon mig om när man är klar”

Fram tills i torsdags förra veckan var Therese Sjögran ensam på tronen i Sverige med att ha gjort 214 landskamper, då svenskt rekord. Sedan tangerade Caroline Seger det, och nu har hon gått om och är den spelare som har gjort flest landskamper i Europa. Sjögran och Seger har spelat tillsammans i både klubblag och landslag, och är bästa vänner.

– Även om jag är lite äldre klickade vi direkt när hon kom till landslaget. Vi har varit med om otroligt mycket tillsammans, även sådant som har varit tufft och det har gjort att vi verkligen har lärt känna varandra på djupet. 

– Seger är en otroligt skicklig fotbollsspelare som i stort sett alltid är på rätt plats på planen, en smart och intelligent spelare på så många plan. I landslaget är hon den som styr helt, de som är runt Seger följer henne. Jag vet helt ärligt inte vem som ska kunna ersätta henne där.

– Ibland frågar hon mig när man vet att man är klar. Jag har sagt att det kommer komma över henne en dag. Men att hon till dess ska spela så länge hon kan. Så länge hon har motivationen kvar och kroppen håller. 

– Att det är hon som slår rekordet och går förbi mig känns stort och fint på något sätt. 

Tror du att det finns någon som kommer kunna slå Segers rekord?

– Jag har väldigt svårt att tro det. 

Therese Sjögran tröstas av Caroline Seger efter förlusten mot Tyskland i VM 2015.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Gerhardsson: ”Bär med mig det hela livet”

När förbundskapten Peter Gerhardsson tillträdde som förbundskapten hösten 2017 utsåg han Caroline Seger till lagkapten. 

– Vid första träffen i Kroatien frågade jag om hon ville bli lagkapten. Hon svarade att hon ville fundera lite. Jag ångrar inte en sekund att jag ställde frågan, Seger har på alla sätt visat vilken fantastisk kapten hon är.

– Jag har träffat få människor som är så engagerade i allting. Caroline är enormt noggrann och utvecklingsbar, hon kommer fortfarande och frågar om saker och vill hela tiden bli bättre. Jag tycker det är väldigt roligt att känna henne personligen vilket inte alla gör och det är en sak jag kommer bära med mig hela mitt liv.

Förbundskapten Peter Gerhardsson och Caroline Seger.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Schelin: ”De banden är starka”

Lotta Schelin och Caroline Seger spelade tillsammans under lång tid i landslaget. Och när Seger beskriver Schelin är det som en vän som alltid finns där. En vänskap som Schelin skriver under på. 

– Vad som än händer finns vi där för varandra. Det är häftigt med fotbollen, att man har fått de starka banden tack vare sporten. 

– Som fotbollsspelare har Seger hållit en så otroligt hög lägstanivå under lång tid, och på så sätt är det inte så konstigt att hon slår det där rekordet. 

Seger och Schelin under fotbolls-EM 2013.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Landslagskamraterna: ”En ära spela med henne”

Superlativen från lagkamraterna i landslaget haglar när de pratar om sin kapten, men också om Caroline Seger som person. 

Nilla Fischer: 

– Även om vi aldrig har spelat i samma klubb så kändes det som vi känner varandra utan och innan på planen. Att hon nu gör sin landskamp 215, det är helt galet. Jag vet inte om hon själv förstår hur stort det är. Det är knappt att jag förstår, det är enorm prestation det Seger har gjort under så många år. 

– Vi har kommit varandra väldigt nära, och har väl varit lite ”Humle och Dumle” i landslaget. Hon betyder oerhört mycket för mig som vän. 

Nilla Fischer och Caroline Seger.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Kosovare Asllani:

– Seger växer och växer för varje år. Jag är så stolt över henne. Jag kommer ihåg när hon och Sjögran höll på och gnabbades lite i bussen för 100 år sedan, när jag var ny. Hon sade att hon ville slå Sjögrans rekord och jag tänkte ”men du har ju typ 100 landskamper kvar, kommer det hända?”. Nu kommer det ju hända. Och Seger förtjänar det där rekordet mer än än någon annan. 

Caroline Seger och Kosovare Asllani.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Sofia Jakobsson:

– I mina ögon är Seger den bästa kaptenen jag har haft i alla lag jag har spelat i, hon är en fantastisk person och fotbollsspelare. Det är en ära att få spela med Seger, och lära sig av henne. 

Magdalena Eriksson: 

– Det är otroligt hur hon match efter match visar så hög kvalitet. Jag har aldrig sett henne göra en dålig match. Men också henne personlighet, hur hon får alla spelare i laget att känna sig inkluderade, hon är en sann ledare och stor förebild. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.