Därför saknas anfalls- stjärnan i landslaget

Madelen Janogy.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Madelen Janogy, 24, är tillbaka på fotbollsplanen efter sin timeout på grund av psykisk ohälsa och sömnproblem. 

Men är inte aktuell för landslaget. 

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa henne tillbaka till landslaget men det fattas en del fotbollsmässigt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.  

Efter succén i VM förra året lämnade landslagsstjärnan i fotboll Madelen Janogy Piteå och damallsvenskan och flyttade till Bundesligaklubben Wolfsburg. 

Men i våras berättade stjärnan för SportExpressen att hon hade problem med psykisk ohälsa och bestämde sig därmed för att ta en paus från fotbollen. 

– Jag mådde inte dåligt på själva träningarna, eller när vi var ute och fikade eller hittade på något med lagkamraterna. Men kvällarna, det var en mardröm. Jag sov dåligt redan när jag kom till Wolfsburg men sedan blev det bara sämre och sämre. Men jag sa det inte till någon, sa hon till SportExpressen då. 

I början av juli stod det också klart att Janogy bestämt sig för att bryta med Wolfsburg och kort senare skrev hon på ett nytt kontrakt med Piteå.

Och sedan mitten av augusti har hon varit tillbaka i spel i den damallsvenska klubben. 

Men för landslaget är den 24-åriga anfallaren inte aktuell. Det berättar förbundskapten Peter Gerhardsson som under tisdagen presenterade truppen till de kommande EM-kvalmatcherna. 

– Vi har varit och tittat på ”Madde” och hennes prestation och gjort en fotbollsmässig bedömning. Det fattas lite för ”Madde” för att hon ska gå in i den här truppen, säger Gerhardsson. 

”Gör allt för att hjälpa henne”

Under VM förra året gjorde Madelen Janogy mästerskapsdebut och stor succé och även under det efterföljande EM-kvalet på hösten var hon med i landslaget. 

Men sedan timeouten har Janogy inte varit aktuell för spel, men förbundskapten Peter Gerhardsson säger att man har en god dialog med anfallaren och jobbar på att få henne tillbaka. 

– Jag tycker att vi jobbar bra med henne, framför allt Rasmus Wallin Tornberg (landslagets psykolog) kring de mentala bitarna. Men även det medicinska teamet finns med i bilden. 

– Själv pratar jag med Stellan (Carlsson, Piteås tränare) och vi har en bra dialog där. Vi gör allt vi kan för att hjälpa ”Madde” tillbaka till landslaget men det fattas fortfarande en del fotbollsmässigt enligt min bedömning, säger Gerhardsson. 

För det svenska landslaget väntar närmast EM-kvalmatcher mot Lettland och Island 22 och 27 oktober.

TV: Madelen Janogy tar paus från fotbollen – kämpar mot stora sömnproblem

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.