Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark klart för EM – efter rysare mot Irland

Matcher i 12 olika länder. Så funkar Fotbolls-EM 2020.
Foto: LORRAINE O'SULLIVAN / AFP

Danmark är klart för EM 2020.

I en direkt avgörande match på bortaplan mot Irland red laget ut stormen och fick med sig ett oavgjort resultat. 

– Det är en helt galen känsla att ta Danmark till EM, säger Martin Braithwaite till danska Kanal 5.

Förutsättningarna var klara inför Danmarks sista match i EM-kvalet. Laget fick inte förlora på bortaplan mot Irland för att behålla andraplatsen i EM-kvalgruppen. Vid förlust skulle Irland däremot passera tack vare inbördes möten mellan lagen.

Första halvlek blev tuff för Danmark när både Thomas Delaney och Andreas Cornelius fick halta ut med skador.

Halvleken förblev ändå mållös trots att danskarna lär ha dragit efter andan när Conor Hourihane bröt igenom och avslutade rakt på Kasper Schmeichel i Danmarks mål.

Braithwaite hjälte för Danmark

Efter en lång och nervös väntan gjorde Danmark till sist 0-1 i den 73:e minuten. Henrik Dalsgaard slog ett perfekt inlägg mot Martin Braithwaite som i sista stund fick fram en fot och styrde bollen i mål.

Mot slutet av matchen tryckte Irland på och fick in ett kvitteringsmål i den 85:e minuten när Matt Doherty vräkte sig fram och tryckte in bollen. Efter målet lyckades Irland däremot inte skapa något mer och Danmark blev klart för EM.

Danmarks matchhjälte Martin Braithwaite var glad efter matchen.

– Det är en helt galen känsla att ta Danmark till EM där vi får spela på hemmaplan. Vi ska vara mycket tacksamma att vi får den här erfarenheten, säger Braithwaite.

Braithwaite mötte Dalsgaards fina inlägg när han gjorde mål.

– Tajmingen var perfekt, säger han själv om situationen.

Irlands kvitteringsmål innebar däremot att Danmark tappade gruppsegern eftersom Schweiz besegrade Gibraltar med 6-1. Schweiz vann gruppen på 17 poäng före Danmark på 16. Irland slutade trea på 13 poäng och får förlita sig på Nations League för att ta sig till EM.