Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vore tortyr att åka ur med Djurgården”

Irma Helin berättar om Djurgårdens kamp i allsvenskan
Foto: BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Det råder kris i Djurgården. 

Med fem omgångar kvar ligger laget på nedflyttningsplats – och nu behöver Dif plocka poäng om de vill spela i damallsvenskan även nästa år. 

– Ingen vill åka ur Sveriges högsta serie och att göra det med Djurgården vore tortyr, så det är klart som fan att det är skitjobbigt, säger spelarprofilen Irma Helin.

Det profilstarka Djurgården med namn som Olivia Schough, Hanna Folkesson, Petronella Ekroth och Irma Helin, förväntades slåss om platserna i toppen - men det blev raka motsatsen. 

Som tabelläget ser ut just nu, då laget ligger på en elfteplats, spelar Djurgården inte kvar i damallsvenskan nästa år. 

- Jag ska inte ljuga, det klart att jag har mardrömmar om just det scenariot, dels för att jag vill spela allsvensk fotboll med Djurgården, och för att jag tycker att det är en klubb som ska ligga i allsvenskan. Ingen vill åka ur Sveriges högsta serie och att göra det med Djurgården är tortyr, så det är klart som fan att det är skitjobbigt. Man tänker fram och tillbaka men det hjälper ingenting, det är två poäng upp till laget som ligger över oss och att komma över bottenstrecket, säger Irma Helin.

”Det är nog mer rättvist än orättvist att vi ligger där vi ligger”

Djurgården har stundtals spelat riktigt bra fotboll och i ligaspelet senast mot LB07, som slutade 0-0, hade laget både övertag i avslut och hörnor men det har gått stolpe ut för blåränderna. 

- Det är något som gör att vi inte vinner och inte har vunnit tillräckligt många matcher. Sen är det klart att vissa matcher känner man ’driver du, hade vi legat högst upp i tabellen hade den bollen gått in i stället. Fotboll brukar bli ganska rättvist i slutändan, så det är nog mer rättvist än orättvist att vi ligger där vi ligger. 

I slutet av augusti tog assisterande tränaren Pierre Fondin över som huvudtränare då Joel Riddez lämnade uppdraget och nu enbart fokuserar på rollen som sportchef för klubben.

- Jag tycker att Pierre (Fondin) är en väldigt skicklig tränare och han har haft en väldigt bra effekt på truppen. Han är tydlig, professionell och jag vet att både han och Joel (Riddez) har ett väldigt bra samarbete, och att klubben är väldigt glada över att Joel är kvar i föreningen som sportchef, säger hon och fortsätter. 

- Alla tränare har sin egen spel- och tränarfilosofi, Pierre har kommit in med sin och varit väldigt tydlig med hur han vill ha det och jag tycker att vi spelar och har anammat det väldigt snabbt. 

”Det måste ju vända någon gång”

Tränarbytet kan ha gett effekt. Senast mot BP i svenska cupen fick Djurgården känna på hur det är att vinna igen, efter nio matcher utan vinst. 

Är det nu det vänder?

- Ja men det klart det vänder, det måste ju vända någon gång. Vi har Göteborg på lördag (i dag), och vi är extremt taggade på den matchen för jag tror, trots hur det har sett ut, att vi kan vinna mot alla lag. Det ser vi sett under träningar och under matcherna, för stundtals spelar vi jättebra fotboll. Vi kan absolut vinna alla matcher och framför allt hemma på stadion med publiken i ryggen.

BOTTENSTRIDEN I DAMALLSVENSKAN

9. Växjö 19 poäng -15

10. Limhamn Bunkeflo 12 poäng -24

-----------------------------------

11. Djurgården 10 poäng -21

12. Kungsbacka 4 poäng -47

Vad har ni fått för reaktioner från supportrarna?

- Jag tycker ju att vi har världens bästa supportrar i Djurgården. Speciellt under de här två åren har de varit helt fantastiska. Jag kan ju bara prata för mig själv men jag får sådant otroligt stöd och det tycker jag egentligen att jag alltid har fått. Det är så många som visar att de har vår rygg. 

- Man vill verkligen ge tillbaka i poäng, det spelar ingen roll om vi spelar bra fotboll, supportrarna vill att vi ska vinna matcherna och det vet jag själv för jag har varit supporter innan jag började spela här. Jag har själv suttit på läktaren och blivit förbannad när laget torskat. I slutet av dagen handlar allt om att vinna matcher just nu. 

Djurgården spelar mot Kopparberg/Göteborg i dag på Stockholms stadion med avspark 15:00.