Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ville inte välkomna mig baserat på hur jag såg ut”

Nor Mustafa är klar för West Ham.Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
West Ham-spelare firar ett mål mot Manchester United.Foto: Paul Simpson/Frozen in Motion/Shutte / Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without p

Nor Mustafa, 18, är klar för West Ham.

Men från början var det många som inte ville att hon skulle spela fotboll.

– Jag kände mig inte välkommen, de ville inte välkomna mig. Bara baserat på hur jag såg ut, säger hon till The Guardian.

18-åriga Nor Mustafa har sprutat in mål Eskilstuna Uniteds ungdomslag. Nu lämnar hon Sverige för West Ham.

I en intervju med The Guardian öppnar anfallaren upp om att växa upp i Sverige som andragenerationsinvandrare, och med en dröm om att bli fotbollsproffs.

– Helt ärligt, många ville inte att jag skulle spela. Jag hade folk som sa till mig ”du är tjej, du borde vara hemma, spela inte”. Jag hade familjemedlemmar som inte ville att jag skulle spela. Men jag älskade det. Det var min passion, jag brann för fotboll. Om jag gick till affären för att köpa mjölk hade jag en fotboll vid fötterna, säger talangen.

”Efter honom var invandrare accepterade”

När Mustafa som har kurdiska föräldrar började spela i ett lag blev det tydligt att hon inte var som alla andra

– Min kompis var, typisk svensk med blont hår och blåa ögon, och jag är inte det. Jag har mörkt hår och mörka ögon. Jag kände mig inte välkommen, de ville inte välkomna mig. Bara baserat på hur jag såg ut.

– Men på planen när jag gjorde min grej och var bättre än de andra tjejerna, kunde de inte säga något, säger hon till tidningen.

Nu har Nor Mustafa alltså tagit sig hela vägen till den engelska ligan. Den största idolen är Zlatan.

– Ibrahimovic har öppnat så många dörrar för oss unga spelare med invandrarbakgrund i Sverige. Efter honom var invandrare accepterade.

– Jag vill göra det på damsidan, för unga tjejer. Att folk ska se upp till mig och säga ”hon gjorde det, varför skulle inte jag kunna göra det?”.