Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill alltid att det ska gå dåligt för dem…”

Snyggaste målen från Elitettan: ”Klockren pärla – vilken fullträff”
Foto: BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Förväntningarna är uppskruvade på nykomlingarna Hammarby och första segern beskriver Emma Jansson som en ”lättnad”.

Nu väntar nästa eldprov – säsongens första derby.

– Jag tycker vi har en starkare trupp än vad AIK har och spelmässigt har vi bevisat att vi har en högre höjd, säger Jansson.

Hammarby fick tuffast möjliga motstånd i återkomsten i damallsvenskan. Storklubbarna Häcken och Rosengård väntade i de två första omgångarna.

Mot regerande mästarna var det bara ett självmål som fällde Bajen. 

– Det gör jättemycket för självförtroendet. Vi har känt att vi har haft ganska mycket press på oss inför säsongen. Det var skönt någonstans att bevisa att vi har de kvalitéerna som folk tror att vi har. Häcken vinner på ett självmål, det är aldrig kul, men det stärker oss att de inte lyckas göra mål på oss. Det, och att vi styr delar av matchen, tar vi med oss, säger lagets nummer tio, Emma Jansson.

Mot Kif Örebro förra helgen fick Hammarby utdelning. På hemmaplan körde laget över konkurrenterna med 5-0.

– Vi fortsätter göra vårt och skapa lägen även om vi inte får hål på dem i första halvlek. Men när vi får in första målet i andra halvlek känns det som en lättnad. Då kör vi bara.

”Har inte gått att missa förväntningarna”

Trots att Hammarby är nykomlingar i år har förväntningarna skruvats upp. Stockholmsklubben har bland annat hämtat in stjärnglans i form av landslagsanfallaren Madelen Janogy.

– Vi har inte pratat jättemycket om det i laget utan vi har försökt att bara fokusera på vårt och att bli bättre. Men det har inte gått att missa att folk har förväntningar på oss. Det är bara kul, det ska vi ta med oss men inte lägga för mycket vikt på. Vi är ändå nykomlingar och det är alltid tufft att etablera sig då, säger Jansson.

På lördag väntar nästa test. Hammarby ställs mot seriens andra nykomling, AIK, på Skytteholm. För gästernas del är det säsongens första derby, medan AIK har en derbyseger mot Djurgården i ryggen.

– Det blir en tuff match. Ett derby är alltid ett derby, lite extra anspänning och nervositet för vissa. Det är alltid mer dueller när det är AIK och Hammarby som möts, säger 24-åringen.

Vad säger du om AIK:s inledning på säsongen?

– Jag tycker väl att de har gjort det helt enkelt, jag har inte lagt så mycket fokus på det. Man vill ju alltid att det ska gå dåligt för de andra Stockholmslagen, så är det ju.

”Då är vi bättre än AIK”

Hammarbys trotjänare är självsäker inför derbyt.

– Vi vill vinna till alla priser. Vi vann när vi möttes under försäsongen, det tar vi med oss.

– Jag tycker vi har en starkare trupp än vad AIK har och spelmässigt, bara på de här tre matcherna, har vi bevisat att vi har en högre höjd.

Vad har ni som AIK inte har?

– Vi började bygga redan förra året. Visst, AIK vann elitettan förra året och gjorde mycket mål. Men många av de målen stod Adelisa Grabus för. Vi har fått fortsätta bygga på den trupp vi hade förra året och tagit in till exempel Madelen Janogy och Nina Jakobsson. Vi har lite mer spets. AIK har ganska många nya spelare, ny tränare och har fått bygga om lite. Jag tror vi har kommit lite längre i och med att vi bygger vidare på det vi redan startat. Vi har en väldigt stark trupp, många individuellt skickliga spelare och om alla når sitt bästa är vi ett bättre lag än AIK.

Dunkar upp i krysset: "Mamma mia – vilken strut!"