Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbikonen tvekar om en fortsättning

En ny rapport visar att varannan damspelare på elitnivå har en lön som inte är tillräcklig att leva på.
Mia Jalkerud.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Förra året hittade 30-åringen nätet 11 gånger.Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lagkaptenen Mia Jalkerud hjälpte Djurgården hålla sig kvar damallsvenskan i fjol.

Men säsongen satte sina spår för trotjänaren – som nu tvekar om en fortsättning i klubben.

– Det var tufft både på och utanför planen, säger hon.

Mia Jalkerud har spelat tio säsonger i Djurgården. Förra året vann hon lagets interna skytteliga och var högst bidragande till att blåränderna med nöd och näppe hängde kvar i allsvenskan.

Men efter säsongen har hon, som brukar vara bland de första spelarna att förlänga sitt kontrakt, inte skrivit på för nästa säsong.

– Jag har tappat lite motivation efter förra året. Det var en kamp in i det sista och det var tufft både på och utanför planen. Det gjorde att jag i januari inte var helt redo att starta en ny säsong, säger hon.

– Egentligen vill jag inte sluta, men det har brustit lite i motivationen och det har genererat i att jag inte har skrivit på nånting.

Jalkerud berättar att hon fortfarande håller det öppet med Djurgården, men att även andra klubbar har visat intresse.

– Från början hörde andra klubbar inte av sig för de trodde att jag skulle skriva på för Djurgården. Det är helt förståligt, jag har varit där så länge nu, folk antar att jag ska spela där. 

– Jag brinner verkligen för Djurgården och jag vill de allt gott, men om det kommer upp nånting bättre och jag känner att jag vill det kommer jag inte stänga någon dörr. Om jag känner mig motiverad får jag ta mitt pick och pack och flytta.

Beslutet om det blir en fortsatt karriär eller inte får dröja ett tag till. Mia Jalkeruds sambo väntar barn och ska snart föda. 

– Vi kommer ta det först och sedan ta ett beslut i februari förhoppningsvis. Om jag känner att jag vill spela.

”Damallsvenskan har börjat halka efter”

Efter säsongen har 30-åringen tagit upp att hon vill att förutsättningarna ska förbättras i föreningen – och i damallsvenskan. 

– Jag tryckte lite på förutsättningarna. Det jobbar Djurgården ständigt med för att det ska bli bättre, de fortsätter att jobbar med det och det är positivt.

– Men det känns som damallsvenskan har börjat halka efter när andra ligor växer. England framför allt, de har ju börjat ta våra spelare. Jag tycker vår liga står still och trampar, och har kanske inte tagit det där steget som behövs för att vi fortfarande ska vara en stark liga. 

Just nu tränar inte Mia Jalkerud med någon klubb och efter tio år i damallsvenskan får tiden – och magkänslan – utvisa om det blir en elfte säsong.

– Fotbollen kommer man alltid ha. Bara det känns rätt i magen kommer jag antingen skriva på någonstans, eller inte, avslutar hon.