Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tränaren sparkas: ”Det är ganska fult”

Olof Unogård får sparken av Hammarby. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Olof Unogård. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Hammarby gick tidigare i kväll ut med ett pressmeddelande där de förkunnade att Hammarby Dams tränare Olof Unogård avskedats.

Orsaken uppges bland annat ha varit att styrelsen förlorat förtroendet för Unogård sedan han "vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter".

– Jag tycker att det är ganska fult om jag ska vara ärlig. Det är väldigt hårda ord, säger Olof Unogård till SportExpressen.

Hammarby skickade ut ett pressmeddelande under kvällen gällande förändringar i Hammarby Dams sportsliga ledning. Tränaren och sportchefen Olof Unogård ersätts med den före detta assisterande förbundskaptenen Ann-Helén Grahm.

– Vi har fått henne oerhört starkt rekommenderat från flera personer med insyn i damtränarvärlden och vi är fantastiskt lyckliga och glada över att knyta henne till oss. Det är en stor meriterad tränare med erfarenhet från utlandet och svensk fotboll, säger Hammarbys ordförande Richard von Yxkull.

– Vi hoppas att hon är lika peppade som vi är. Målbilden är att vi ska vara i allsvenskan 2019. Klart vi vill upprepa fjolårets prestation och komma i mitten, gärna bättre än så. Men vi ska etablera oss i allsvenskan, det är vårt mål för i år, fortsätter han.

"Jag tycker det är ganska fult"

I pressmeddelandet på Hammarbys hemsida skriver Hammarby att förtroendet för Olof Unogård förbrukats.

"Gällande tidigare ansvarige A-lagstränaren Olof Unogård underrättades han tidigare idag om att Hammarby IF Fotbolls styrelse avser att avskeda honom. Orsaken till detta är att styrelsen förlorat sitt förtroende för Unogård sedan denne vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter, åsidosatt fastlagda rutiner samt avsiktligt brutit mot givna instruktioner.", skriver de på sin hemsida. 

Till SportExpressen säger Olof Unogård att han haft beslutet på känn ett tag.

– Jag fick beskedet i eftermiddags. Jag var ganska förberedd på att de kunde ske. Jag har haft det på känn ett tag och också vetat om att styrelsen diskuterat min framtid den senaste tiden. Men nej ,jag ville inte lämna själv. Det är helt och hållet deras beslut, säger Olof Unogård.

Vad har de givit för förklaring?

– Det är framförallt kring min sportchefsroll. De tycker att jag tagit mig för stora friheter kring spelarbudgeten. Det har jag visat förståelse för, men hoppades att de skulle kunna skilja på rollerna och låta mig vara kvar som tränare åtminstone. Men de anser att förtroendet är helt förbrukat. Sen exakt vad som hänt har jag kanske för avsikt att kommentera längre fram, men det är ingenting jag vill gå in på just i kväll.

Olof Unogård tar illa vid sig av pressmeddelandet.

– Jag tycker att det är ganska fult om jag ska vara ärlig. Det är väldigt hårda ord. Jag förstår ju vad de syftar på, men jag tycker att det är överdrivet språkbruk.

"Han har begått vissa tjänstefel"

SportExpressen ber Richard von Yxkull utveckla beslutet.

– Olof har helt enkelt inte följt de riktlinjer vi gett honom. Han har begått vissa tjänstefel. Förtroendet för honom finns helt enkelt inte kvar, säger han.

Olof säger att det är på grund av att han tagit sig vissa friheter kring spelarbudgeten.

– Vi skulle inte avskeda någon som tagit sig friheten kring spelarbudgeten. Han har inte följt det ramverk som vi gett honom och på eget bevåg tagit vissa beslut. Han har begått vissa tjänstefel helt enkelt som är grund för avsked, men jag vill inte gå in på detaljer vad det handlar om. Det är klart att det är en större bild än så.

Richard von Yxkull försvarar också motiveringen på hemsidan.

– När någon blir avskedad så är det ett visst språkbruk man använder. Vi vill vara tydliga och förklara varför, det är inte så att vi är oense om någon fråga utan han har missbrukat sitt förtroende från styrelsen och klubben. Därför kan han inte fortsätta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!