Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tjejerna i laget undrar: Hur glad ska du vara?”

Foto: Vendela Ögren
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Foto: Vendela Ögren

Wilma Ljung Klingwall missade AIK:s succésäsong i fjol.

Psykisk ohälsa gjorde det omöjligt för 20-åringen att spela fotboll.

Nu är hon tillbaka i träning med laget.

– Även fast det har varit jättejobbiga träningar har jag sprungit runt och skrattat nästan. Nu är det kul att spela, säger hon.

Det var i augusti som AIK-spelaren öppnade upp sig om varför hon saknades på planen. I en intervju med SportExpressen berättade talangen om när det till slut inte gick att ta sig till träningen. Hon var 19 år och sjukskriven.

– Jag har aldrig njutit av en match. Det är så sjukt. För jag har spelat så otroligt många coola matcher, med landslaget mot stora nationer och mot Bajen här inför fullsatta läktare. Det har varit så tråkigt, att jag har insett det nu, sade hon då.

Drygt fem månader senare har det hunnit hända mycket i Wilma Ljung Klingwalls liv. Framförallt har hon börjat må bättre.

– Det största är att jag lärt känna mig själv och att jag är trygg i mig själv. Jag litar på att om jag får panik eller ångest eller inte kan äta så är jag trygg i att jag kommer fixa det och är inte beroende av andra som ska hjälpa mig, eller att jag tror att jag kommer dö för att jag får en panikattack. Bara att känna det lugnet och veta exakt var jag har mig själv. Det är som om jag vinner över mina tankar, säger hon.

Var med när säsongen startade

Ett stort kvitto på att hon mår bättre är att hon är tillbaka på fotbollsplanen.

– När drog i gång för alla förra helgen var jag där. Det kändes väldigt bra. Men jag var jättenervös. Vi har lite nya tjejer i laget och så tränar vi på Friends. Det är lite annorlunda och det tror jag är väldigt bra för mig, lite av en nystart.

Njuter du av att spela nu?

– Ja, tjejerna i laget säger det till mig ”hur glad ska du vara”. För jag har varit så himla glad den här veckan, även fast det har varit jättejobbiga träningar har jag sprungit runt och skrattat nästan. Nu är det kul, om jag fortsätter hålla i det tror jag att det kommer gå bra. Just nu har jag faktiskt jätteroligt och jag känner att det går bra.

Tillsammans med hennes psykolog ska klubben lägga upp en strategi så Wilma kan stegra in i träning.

– Jag trodde faktiskt inte att jag skulle börja träna. Men sen får vi se hur jag tacklar det senare, men just nu känns det bara positivt.

”Orkade nästan ingenting då för att jag inte åt”

Trots ett långt uppehåll hänger hon med bra på träningarna som varit.

– Tjejerna i laget tror att jag har smygtränat nästan. Jag tror att när jag tränade förut var jag så himla trött, jag orkade nästan ingenting då för att jag inte åt. Men nu så äter jag och sover bra, tar hand om mig själv och då blir jag starkare. Det är så sjukt. Jag tänkte att jag skulle tappa konditionen och inte orka någonting, visst jag har sprungit några gånger men jag har inte tränat så mycket att jag skulle vara i den här formen nu. Men det är mycket med välmåendet. Jag spelar lite på adrenalin nu.

Wilma Ljung Klingwall har sänkt kraven på sig själv och försöker vara i nuet. Även om en damallsvensk så klart lockar.

– Jag måste landa i att jag är glad över att jag kan träna nu och sen får jag träna upp det som behövs och så får vi se hur jag mår i stegringen. Så klart har jag som mål att jag vill vara med till seriestart, men det är inget jag skulle bli knäckt av att inte uppnå med tanke på att jag förstår att det kommer ta tid.